Reumatológiai Klinika: hatékony terápiák, elégedett betegek

A betegek szerint kiválóan működik a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Reumatológiai Klinikája – ez derült ki egy, a napokban készített felmérésből. A decemberben alapított klinika a folyamatos szakmai fejlesztéseknek köszönhetően hatékony és színvonalas kezelésekkel segít a mozgásszervi betegségekben szenvedőket.

A betegelégedettségi kérdőíven többek között az orvosok és a nővérek munkáját, a kezeléseket, illetve az ellátás körülményeit értékelték a Reumatológiai Klinika páciensei, akik szinte minden területet kiválónak ítéltek.

- Örülök, hogy pácienseink elismerik a munkánkat. Elégedettségük a modern terápiák hatékonysága mellett annak is köszönhető, hogy mindenben partnernek tekintjük a betegeinket – hangsúlyozta a klinika igazgatója, Szűcs Gabriella.

A reumatológiai betegellátás sokáig a belgyógyászaton zajlott. Az önálló klinika 2021. december elsején kezdte meg működését.

- A szakterület fejlődése, a betegek növekvő száma miatt azonban indokolt volt az önálló klinika létrehozása a Debreceni Egyetemen is. A betegeket eddig is a legmagasabb színvonalon láttuk el. Ezentúl az Auguszta telepen kialakított új helyünkön a nagyobb épületnek köszönhetően tágasabb, kényelmesebb kórtermekben helyezhetjük el a pácienseket, és több szakrendelőt működtetünk – mondta el a hirek.unideb.hu-nak az klinikaigazgató.

Az intézmény fő profilja a gyulladásos és autoimmun reumatológiai betegek gondozása, kezelése. Elsősorban Hajdú-Bihar megyéből érkeznek betegek, de fogadnak pácienseket az ország más területeiről is.

- Egyre több betegről tudunk. Ennek az az egyik oka, hogy a laboratóriumi diagnosztikában és a képalkotásban óriási fejlődés volt az utóbbi években, évtizedekben. Ennek köszönhetően eddig nem diagnosztizált páciensekről is meg tudjuk állapítani, hogy ebbe a betegcsoportba tartoznak – fejtette ki Szűcs Gabriella.

A Reumatológiai Klinika igazgatója hozzátette: a gyulladásos és autoimmun reumatológiai kórképek nem gyógyíthatók, de a hatékony, korszerű terápiáknak köszönhetően szinten tarthatók, elérhető, hogy nem romlik a betegek állapota, és megakadályozható a társbetegségek kialakulása. Az intézmény kiemelt regionális arthritis és biológiai/célzott terápiás centrum, ahol a legmodernebb diagnosztikai és terápiás lehetőségek is rendelkezésre állnak. A klinikán mintegy 1200 beteget kezelnek célzott terápiával.

- Az eljárás lényege, hogy a gyógyszerrel a betegségért felelős molekulát célozzuk meg, befolyásoljuk azt. A kezeléssel a betegség folyamatát megállíthatjuk és javulást is elérhetünk. A cél, hogy a romlást megakadályozzuk. Ezeket a terápiákat a reumatológiában legelőször a sokízületi gyulladásnál, a gerinc gyulladásos betegségeinél, a pikkelysömörhöz, illetve a gyulladásos bélbetegségekhez társuló ízületi gyulladásnál alkalmaztuk, de folyamatosan fejlesztik az új támadáspontú gyógyszereket. Célunk a terápiás paletta bővítése – ismertette a professzor.

A fekvőbetegeket egy húszágyas részlegen, a járóbetegeket pedig három szakrendelőben, napi hat órában látják el. A járó- és fekvőbeteg ellátáshoz kapcsolódóan fizioterápiás egység (gyógytorna, masszázs, elektroterápia, magnetoterápia, ultrahang, Bioptron lámpa, lágylézer) is működik a Reumatológiai Klinikán.

A klinika szakrendeléseire a Debreceni Egyetem Klinikai Központ honlapján előjegyzési időpontot lehet egyeztetni.

Sajtóiroda - CzA