Összművészeti MUST-ra

Idén második alkalommal szervezi meg közösen a Csokonai Színház és a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Művészeti Központ április 11-23. között a MUST- Ifjúsági és Egyetemi Összművészeti Találkozót, amelyen 13 nap alatt 10 helyszínen csaknem 30 program várja az érdeklődőket.

A 2021-ben életre hívott rendezvénysorozat a pandémia utáni kényszerszünetet követően most még több programmal – színházi előadásokkal, könnyű- és komolyzenei koncertekkel, kiállításokkal és filmbemutatókkal – várja a közönséget olyan helyszíneken, mint a Csokonai Fórum, a Debreceni Egyetem Főépülete, DEENK Élettudományi Könyvtára, a Zeneművészeti Kar vagy az Apolló mozi.

-  A MUST célja, hogy a művészetek révén közelebb hozza egymáshoz a középiskolás, az egyetemista vagy akár az idősebb generációt, ugyanakkor erősítse a város különböző, művészetekkel foglalkozó intézményeinek, közösségeinek együttműködését is, lefedve a kulturális paletta szinte teljes egészét – mondta a rendezvényt ismertető keddi sajtótájékoztatón Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója.

A programsorozat újdonsága, hogy a debreceni fellépők mellett kolozsvári, szegedi és pécsi előadók is bemutatkozási lehetőséget kapnak.

- Újdonság az is, hogy az események nem csupán magyar, hanem angol és olasz nyelvű előadásokkal gyarapodtak, ami lehetőséget teremt arra, hogy a városban élő, tanuló külföldi közösségek érdeklődését is felkeltse – emelte ki Lakó Zsigmond, a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar Művészeti Központjának igazgatója, a rendezvény programigazgatója.

A program április 11-én, a magyar költészet napján Posztolj verset! címmel az egyetem Élettudományi Központ Könyvtárában kezdődik, ahol bárki felírhatja kedvenc idézetét az épület üvegfalára.

A folytatásban lesz – többek között – Debreslam Est, Filmkelte az Apolló moziban, ahol Nézünk, mint a moziban címmel fotókiállítás idézi fel a filmszínház történetét, a Vienna’s English Theatre az Electrát mutatja be, fellép a Sol Oriens Kórus, bemutatkozik a DESzgráfia Felolvasószínház, és 9. alkalommal rendezik meg, ezúttal a MUST keretében a Debreceni Egyetemi Színjátszó Találkozót.

A rendezvénysorozat április 23-án a Zerophobia koncerttel zárul a DE Zeneművészeti Kar Liszt termében.

Sajtóközpont – BZs