Összefogás a hatékony járványkezelésért

Megtartották a Járványügyi Koordinációs Központ alapítóünnepségét a Debreceni Egyetemen. Az új központ többek között vizsgálja a járványügyi adatokat és egyeztet az irányító szervekkel, segítve a fertőző betegségek hatékony kezelését. A rendezvényen írták alá az egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ együttműködési nyilatkozatát is.

- A világjárvány példa nélküli kihívás elé állította az egészségügyi ellátórendszert.  Erre reagálva a Klinikai Központ a hatékony járványkezelés érdekében gyorsan és soha nem látott mértékben modernizálta a Nagyerdei és a Kenézy Gyula Campus járványügyi ellátásban résztvevő épületeit, így többek között az Infektológiai Klinikát is, majd megalapítottuk a Járványügyi Koordinációs Központot - ismertette köszöntőjében Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke.

A Járványügyi Koordinációs Központ (JKK) a debreceni és a régiós járványügyi ellátás szervezése mellett országos szintű egyeztetést, koordinációt végez, részt vesz a járványügyi központok működésének összehangolásában, vizsgálja a járványügyi adatokat és egyeztet az irányító szervekkel, segítve a fertőző betegségek hatékonyabb megelőzését és kezelését. A szakmai tevékenység magában foglalja az ellátásszervezést és a terápiás döntések felülvizsgálatát is. A JKK előre jelzi a várható fertőzési hullámokat, folyamatosan elemzi az oltottsággal összefüggő adatokat.

- A Járványügyi Koordinációs Központ alapítására leginkább egyetemünk felejthetetlen közegészségügyi és járványtani professzora, Kertai Pál lenne büszke, aki nem csak a hallgatókat, hanem a politikusokat, tudósokat és a hétköznapi embereket is meggyőzte, hogy a járványügyet kiemelten kell kezelni. A COVID-19 járvány is ezt bizonyítja – emelte ki Balla György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő az ünnepségen méltatta, hogy az ország egyetlen Infektológiai Klinikája mellett a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában hozták létre az első Járványügyi Koordinációs Központot.

- A járvány leküzdése nagymértékben logisztikai feladat. A járvány elleni küzdelem egyik maghatározó eleme az adat, és az adatbiztonság, az adatszolgáltatásban pedig fontos feladatok hárulnak a Járványügyi Koordinációs Központra – hangsúlyozta Kósa Lajos.

Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig arról beszélt, hogy a pandémia időszakában a kutatók, az egészségügyi ellátórendszer és a járványügy együttműködése példaértékűvé vált.

- Nagyon szoros és eredményes az együttműködésünk a Debreceni Egyetemmel, többek között a vakcinafejlesztésben is. A járványok hatékony kezelésében kiemelten fontos a gyorsaság, épp ezért az oltóanyaggyár felépülését kulcsfontosságúnak tartom. A kiszolgáltatottságot csökkenti a hazai eszközgyártás, egyebek mellett a Debrecenben épülő gyár is – mondta Müller Cecília.

Várkonyi István, a Járványügyi Koordinációs Központ vezetője, a DE KK Infektológiai Klinika igazgatója kiemelte, hogy az elmúlt két évben kormányzati támogatásból és egyetemi forrásból mintegy 500 millió forintos fejlesztés valósult meg a klinikán. 

- Korszerű légtechnikával felszerelt kórtermeket, videókamerás betegfigyelő rendszert alakítottunk ki, és a legmodernebb készülékekkel bővítettük az eszközparkot az ország első és egyetlen Infektológiai Klinikáján. A fejlesztéssel egy 56 ágyas, modern kórtermekkel, kezelőkkel, ambulanciákkal, laboratóriumi terekkel, intenzív ellátásra alkalmas szintekkel, szakaszolható légtechnikával felszerelt intézmény jött létre, ahol európai színvonalú infektológiai betegellátó-rendszer működik – fejtette ki a klinikaigazgató.


Az eseményen írták alá a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ együttműködési szándéknyilatkozát, amely magában foglalja többek között a járványügyi és ellátásbiztonsági információk folyamatos cseréjét, különös tekintettel az egyes fertőző betegségek klinikai jellegzetességeire, aktív és passzív immunizálással kapcsolatos ismereteire, terápiás célok elérésére, mely az aktuális járványügyi helyzetre való azonnali és hatékony reagálást is lehetővé teszi.

Sajtóiroda- CzA