Növények napja a Debreceni Egyetemen

Egy 1849-ből származó bazsarózsa, egy 1867-es pipacs, alternatív levélfehérjével dúsított kenyér, ostya és gumicukor – a növényvilág sokszínűségét mutatja be a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara a nemzetközi növények napja alkalmából szervezett rendezvénysorozatán. Május 14-e és 24-e között izgalmas interaktív programokkal, kiállításokkal, tudományt népszerűsítő előadásokkal várják az érdeklődőket a Böszörményi úti campuson.

Idén ötödik alkalommal csatlakozott a nemzetközi növények napjához a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara (MÉK), annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a növények rendkívüli változatosságára és az emberi életben betöltött létfontosságú, komplex szerepére.

- A növények élelmiszer-alapanyagok, takarmányozási célokat szolgálnak, hozzájárulnak a mentális egészségünkhöz és egyben a szépséget is jelentik számunkra. A kétévente megtartott rendezvényünk idén sokkal színesebb lett, mivel a kar több tanszéke és intézete – mint a Növényvédelmi Intézet, a Kertészettudományi Intézet, a Növénytudományi Intézet és az Élelmiszertechnológiai Intézet – is csatlakozott, így igazi programkavalkáddal ünnepelhetjük a növényeket – mondta a rendezvénysorozat megnyitóján Veres Szilvia.

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar tudományos dékánhelyettese, az Alkalmazott Növénybiológiai Tanszék vezetője úgy látja: a felgyorsult és stresszes életmódunk miatt egyre inkább felértékelődött a növények, a kert, a veteményesek, a díszkertek jelentősége.

- A programokkal szeretnénk megmutatni azt is, hogyan lehet kertünket hatékonyan művelni és fenntartani úgy, hogy az ne csak teher, hanem örömforrás is legyen – tette hozzá Veres Szilvia.

A rendezvénysorozat első napján a Böszörményi úti campus főépületének aulájában pozsgás növényeket bemutató kiállítás és a DE MÉK Alkalmazott Növénybiológiai Tanszék értékes herbáriumi és a Növényvédelmi Intézet herbológiai lapjaiból nyílt tárlat. Ritka, 150-200 éves, muzeális értékű préselt növényeket, gyógynövényeket és mohákat is láthatnak az érdeklődők.

A tíznapos programsorozat érdekes előadásokat és workshopokat is tartogat a látogatók számára, különleges, kísérleti élelmiszereket, levélfehérjével és mikroalgával dúsított kenyeret, ostyát és gumicukrot is kóstolhatnak majd.

A tudománynépszerűsítő előadásokon szó lesz egyebek mellett az élő, élhető kert kialakításáról és fenntartásáról, a mérgező, szúrós és inváziós gyomnövényekről. Találkozhatnak majd Megyeri Szabolcs kertész, újságíró-bloggerrel is, aki workshopján a klímaváltozás hatásait szemlélteti majd.


Az eseményről további részletek és a pontos program az alábbi linken érhető el.

Sajtóközpont - ÉE