Élen a tudományos bírálatokban

Harmadik helyezést ért el a publikációk bírálatait követő rendszer rangsorában a hazai bírálók között a DE TTK Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék vezetője.

- Ez a tudomány működésének egyik alapeleme, hiszen ha senki sem vállalná a bírálást, akkor egyetlen cikk sem jelenhetne meg a tudományos folyóiratokban – mondja Szabó Szilárd. A Debreceni Egyetem TTK Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője 2015 október 1-je és 2016 szeptember 17-e között 29 cikket bírált 17 tudományos szaklap részére.

Ezzel az eredménnyel a bírálatokat nyilvántartó Publons ranglistáján harmadik helyezést ért el a magyar bírálók között, ráadásul a jelzett időszakban megelőzve minden más országot Magyarországról küldték be a legtöbb bírálatot.

- Rengeteg felkérést kaptam az érintett időszakban, s ennek eredménye lett a harmadik hely a listán. Bár a kutatók egy része nem vállalja az ilyen jellegű feladatot, én szívesen bírálom a cikkeket. Így folyamatosan tájékozódhatok a legújabb kutatási eredményekről a saját tudományterületemen, másrészt egy fontos küldetésnek tekintem ezt, hiszen a bírálatok és azokon keresztül az újabb és újabb megjelenések viszik előre a tudományt – hangsúlyozza a tanszékvezető egyetemi tanár.

Egyetemünkről az Enviromental Science (Környezeti tudomány) kategóriában Török Péter, a DE TTK Ökológiai Tanszék egyetemi docense, Agricultural and Biological Sciences (Agrár és biológiai tudományok) kategóriában Valkó Orsolya, a DE TTK Ökológiai Tanszék adjunktusa, Chemistry (Kémia) kategóriában pedig Gonda Sándor, a DE TTK Növénytani Tanszék adjunktusa is felkerült a szakterület legaktívabb bírálóit bemutató listára.

A magyar intézmények rangsorában a Debreceni Egyetem a harmadik helyet foglalja el az ELTE és BME mögött.

Sajtóiroda - TPL