Párbeszédben a holokausztról

Holokauszt-megemlékezést tartott a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete a Német egység napjának alkalmából Debrecenben.

A holokauszt áldozatainak egykori lakhelye előtt helyeztek el augusztusban Debrecenben botlatóköveket, az október 3-i Német egység napja alkalmából pedig „Párbeszédben. A holokauszt-emlékezet alakulástörténete német és magyar távlatból” címmel rendezett tudományos tanácskozást az egyetem Germanisztikai Intézete a Debreceni Német Kulturális Fórummal közösen a Méliusz könyvtárban.

- A közös emlékezés a kultúra továbbélésének eszköze. A konferencián a holokausztra visszatekintés segítségével kölcsönösen képet kapunk a német és magyar nemzetek emlékezéskultúrájának alakulásáról – fogalmazott megnyitóbeszédében Bartha Elek, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere emlékeztetett arra, hogy 170 évvel ezelőtt telepedtek le a városban az első zsidó családok, jelenleg is az ország második legnagyobb zsidó közösségét alkotva, melynek hagyományai szerves részét képezik Debrecen kulturális életének.

 


Az október 4-i tudományos tanácskozáson a nyitóelőadást Michael Quante, a münsteri egyetem filozófiai intézetének professzora tartotta, akit a Debreceni Egyetem 2012-ben választott díszdoktorai sorába. Michael Quante október 1-jétől egyetemének nemzetközi kapcsolatokért és tudástranszferért felelős rektorhelyettese, akinek első hivatali útja a Debreceni Egyetem által szervezett konferenciára vezetett.

A Debreceni Egyetem Filozófiai Intézete és Michael Quante huszonöt éve dolgozik együtt, Rózsa Erzsébet professzor asszonnyal eddig tíz közös kötetet szerkesztettek együtt.

Sajtóiroda - SzL