A kutatásban, az oktatásban és az utánpótlásnevelésben is sikeres a Debreceni Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete – hangzott el az alapítás 100. évfordulója alkalmából rendezett csütörtöki ünnepi ülésen. A résztvevők az intézet történetének legfőbb eseményeit elevenítették fel.

- Az intézet az oktatásban és a kutatásban is élen jár. Öröm látni, hogy az év oktatói közül többen anatómusok. Az Anatómiai Intézet folyamatosan a kar zászlóshajója volt a kutatásban, mindig lehetett rájuk számítani. Az utánpótlásnevelésben pedig páratlan, az, hogy milyen sok tudományos diákköröst, későbbi kollégát indítottak el a pályájukon. A pandémia alatt is helyt állt az intézet. Jelentős erőfeszítéseket tettek azért, hogy a hallgatók megkapják azt a gyakorlati képzést, ami elengedhetetlen az anatómia oktatásában. Az egész oktatói gárdának hitet adtak, és példaként szolgáltak – hangsúlyozta köszöntőjében Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja. 

A Magyar Anatómus Társaság elnöke az intézet országosan is kiemelkedő technikai fejlettségét emelte ki. Reglődi Dóra a csütörtöki az ünnepségen felidézte, hogy nemrég vezették be a digitális szövettan oktatást, digitális szövettan termet alakítottak ki, fejlesztették a bonctermet, illetve a plasztinációs eljárásban is élen járnak.

Az intézetnek két fő kutatási profilja van – ismertettette a hirek.unideb.hu-val Szücs Péter, az intézet igazgatója. A porc-, és a kötőszövet felépítésével és fejlődésével kapcsolatos kutatások, illetve az idegrendszeri kutatások, mindkét területen eredményes vizsgálatok zajlanak.

- A Jelátviteli Kutatócsoport nagyon szép eredményeket ért el a porc regenerációjával kapcsolatban, emellett részt vesz az egyetem űrkutatási programjában is. Idegtudományi területen kiemelném a látásbiológiai kutatócsoportot, amely nemrégiben egy új idegsejtet írt le, a fájdalomkutatással foglalkozó gerincvelői kutatócsoport pedig szintén érdekes leletet közölt arról, hogy bizonyos idegsejt típusok módosításával, hogyan változtatható meg a hőérzékelés – sorolta Szücs Péter.

A DE ÁOK Anatómiai Szövet- és Fejlődéstani Intézet idén ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját. A jubileum tiszteletére rendeztek ünnepi ülést a Debreceni Akadémiai Bizottság székházában.

- Az 1918-as megalakítása után az Orvostudományi Kar ténylegesen 1921-ben kezdte el működését. A kar által létrehozott Leíró és Tájbonctani Intézet vezetésére Huzella Tivadar kapott megbízást – idézte fel a kezdeteket és foglalta össze az elmúlt száz év legfontosabb történéseit előadásában Antal Miklós professzor, az intézet korábbi igazgatója.

A történeti kitekintés után volt és jelenlegi munkatársak osztották meg a hallgatókkal az intézetben töltött éveik emlékeit.

Sajtóiroda - CzA