Új nevet és funkciót kapott az egykori Ludotéka a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán. A csaknem 150 négyzetméteres épület a két évig tartó átalakítás után Buborék Játszóház és alkotóműhelyként nyílt meg újra.

A pénteki átadó ünnepségen Gortka-Rákó Erzsébet, a Debreceni Egyetem (DE) Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar (GYGYK) dékánja elmondta: a korábban hagyományos tantermeknek helyet adó megújult házban a kötetlenebb, informális tanulást is lehetővé tévő környezetet, nagyobb szabad tereket alakítottak ki. Az új helyszínen a kar hallgatói egyszerre maximum 20-25 gyermeknek tudnak komplex művészeti nevelést biztosítani: például drámapedagógiai-, zenei-, és vizuális foglalkozásokat tartani.

- Ezen ismeretek elsajátítása és későbbi továbbadása különösen az óvó-, és a gyógypedagógus hallgatóknak nagyon fontos – hansúlyozta a kari vezető. 


Bujdosóné Papp Andrea, a DE GYGYK Kommunikáció, Irodalom, Dráma Tanszék vezetője, a Komplex Művészeti Nevelés Szakcsoport nevében arról beszélt a megnyitón, hogy az új teremben különböző művészeti ágak együttes jelenlétét szeretnék biztosítani.

- Azt valljuk, hogy a művészeti tevékenység örömforrás, melynek fókuszában a játékosság, az együttműködés, a részvétel, a bevonás áll. Hallgatóinkat szeretnénk kimozdítani a konvenciókból, ez a tér alkalmas erre. A Buborék élményteli helyszíne lesz a pedagógushallgatók szakmai képzésének, az óvodások művészeti nevelésének, és teret ad a szabad önkifejezésnek is – jelentette ki. 


Láposi Terka, a DE GYGYK Kommunikáció, Irodalom, Dráma Tanszék mesteroktatója kifejtette: a belső terek kialakításába irodalmárokat, zenészeket, vizuális- és képzőművészeket is bevontak, akik különleges, hangokkal, képekkel, írott szöveggel és filmekkel töltötték meg a házat. A későbbiekben az épület környezetét is szeretnék átalakítani, színesebbé tenni.Az avatón az is kiderült, hogy a Buborék a tanórákon kívül közösségi tér is lesz, ahol alkotóműhelyek, játszó- és táncház, könyvklub, művészeti tréningek, valamint továbbképzések is helyet kapnak.
 

      

Sajtóiroda - OCs