Hallgatói innovatív ötletek megvalósítását támogatja a Debreceni Egyetem új innovációs ösztöndíja. A programban a kidolgozáshoz nyújtott támogatás mellett a résztvevők vállalkozói ismereteinek kiszélesítése és a piacra vitelhez nélkülözhetetlen kompetenciák fejlesztése is hangsúlyt kap.

Napjainkban az egyetemi tevékenységek elengedhetetlen részét képezi az innováció előmozdítása: a hallgatók és kutatók szemléletében az ezirányú fókusz megerősítése, illetve a szükséges ökoszisztéma, fizikai környezet és együttműködések kialakítása.

Mivel a tapasztalatok szerint kevés jó ötlet jut el a feltárás, s még kevesebb a hasznosítás fázisába, a Debreceni Egyetem igyekszik lebontani az innovációs aktivitás előtt álló akadályokat, és az ötletbörzét követően katapultként megadni a kezdeti lökést az ötletek validálása és hasznosítása irányába.

- Idén ősszel olyan összehangolt programcsomaggal jelentkezik a Debreceni Egyetem Innovációs Ökoszisztéma Központja (IÖK), melynek célja az innováció előmozdítása, a kezdeményezőkészség erősítése, illetve az ötletek hasznosításának elősegítése. A már elindított Proof of Concept program mellett a kevésbé értett, korai fázisban lévő ötletek is a figyelem központjába kerülnek. Az ezek feltárását és támogatását célzó programok sorát a stUDinnovate Innovációs Ösztöndíj Programmal indítjuk el, amely a hallgatók számára nyújt lehetőséget ötleteik megmérettetésére és az értékelők által kiválasztott ötletek továbbfejlesztésére – foglalta össze a kezdeményezés lényegét Jutkusz Lilla, az Innovációs Ökoszisztéma Központ vezetője.

A stUDinnovate Programnak további célja a tehetséges hallgatók kompetenciáinak fejlesztése, szakmai fejlődésük támogatása, illetve az innovatív ötletre alapuló vállalkozói karrierpálya előmozdítása.

- Programunk a hallgatók számára kiegészítő egyéni fejlődési lehetőséget nyújt tanulmányaik mellett, illetve a tanulmányaik alapján keletkezett innovatív ötletük megvalósítása érdekében. A résztvevők a szakmai mentorálás, a kialakuló innovációs közösségben rejlő ösztönző erő és pénzügyi támogatás mellett a héthónapos képzés során olyan elméleti és gyakorlati ismeretekre is szert tesznek, melyek nélkülözhetetlenek egy új termék, vagy szolgáltatás megfelelő piaci bevezetéséhez, de általánosságban is hasznosak egy sikeres vállalkozói karrierút elindításához – mondta Jutkusz Lilla.

A programra az IÖK munkatársai fogadják a hallgatók jelentkezését. A benyújtandó ötletek bármely területről érkezhetnek. Az elbírálás elsődleges szempontja, az ötletben rejlő újdonságtartalom és az a kihívás/probléma, melyre az új vagy újszerű ötlet megoldást kínál.

- A programba olyan hallgatók jelentkezését várjuk, akik önálló ötlettel rendelkeznek, és egyetemi tanulmányaik mellett készek aktívan részt venni a képzésben, fejlesztési folyamatban. A kiválasztott ötletgazdák a program keretében ösztöndíj formájában havi 100 ezer forint támogatásban részesülnek, valamint a fejlesztési időszak második felében munkájukhoz mentori támogatást is kapnak – ismertette Kovács Nóra, az IÖK hallgatói programok programmenedzsere.

A felhívást angol nyelven is közzéteszik, melyre magyar és külföldi hallgatók jelentkezését egyaránt várják. A magyar nyelvű felhívásra október 11-ig lehet jelentkezni, míg az angol nyelvű kurzusra várhatóan október végéig. A részletek az https://techtransfer.unideb.hu/node/426 oldalon olvashatók. 

A stUDinnovate Innovációs Ösztöndíj Program az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 „Debrecen Venture Catapult Program” keretében valósul meg.

 

Sajtóiroda - OCs