A pótfelvételi eljárásban a Debreceni Egyetem volt az egyik legnépszerűbb a hazai felsőoktatási intézmények között. Az új tanévre felvettek száma az általános felvételi eljárással, a határon túli felvételi eredményeivel és az angol nyelvű képzésekre felvettekkel együtt meghaladja a tízezret.

A 2021-es felvételi eljárásban is kiemelkedően szerepelt a Debreceni Egyetem, a jelentkezési adatokat és a felvettek számát tekintve ezúttal is a legkeresettebb vidéki egyetem lett a debreceni. Augusztus 27-én hozták nyilvánosságra az idei pótfelvételi eljárás eredményeit, ezek alapján a Debreceni Egyetemre csaknem 600 jelentkezőt vettek fel, ebből az állami ösztöndíjas képzésekre 251 fő került be.

Az általános felvételi eljárásban a debreceni intézményt összesen 16 189-en jelölték meg, első helyen 9167-en tüntették fel valamelyik képzését, ez alapján 2021-ben 6961 jelentkezőt vett fel a Debreceni Egyetem. Ez a szám a pótfelvételi eljárással, a határon túli felvételivel, az angol nyelvű és a doktori képzésekre felvettekkel együtt tovább emelkedett, így összességében a 2021/2022-es tanévben több mint tízezer felvett hallgató kezdheti majd meg tanulmányait a Debreceni Egyetemen.

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese a hirek.unideb.hu érdeklődésére elmondta, az idei felvételi eljárást nagyon pozitív eredménnyel zárja a Debreceni Egyetem.

- A nyári felvételi eljárásokkal együtt tízezernél több elsőéves hallgatót vettünk fel az intézménybe, ami az elmúlt évek legjobb eredményei közé tartozik. Az előző évhez képest jelentősen nőtt a felvettek száma, ami ebben a járványos időszakban különösen értékelendő. A vírushelyzet ellenére a külföldi hallgatók létszáma is látványosan emelkedett. Azt ki kell emelni, hogy a pótfelvételin a szakokkal kapcsolatban eltérőek lehetnek az arányok, hiszen vannak olyan képzések, amelyek a nyári felvételi eljárás során már elérték kapacitásaik csúcsát – fogalmazott a rektorhelyettes.

Most is a GTK volt a legnépszerűbb

A pótfelvételi eljárásban a karok közül a legtöbb jelentkezőt a Gazdaságtudományi Karra vették fel, szám szerint 155 főt, a második legnépszerűbb az Egészségügyi Kar lett, ahova 74 elsős érkezik, ezt követi az Állam- és Jogtudományi Kar 71 felvett hallgatóval, ugyanennyi jelentkező nyert felvételt a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karra is.

Az alapképzések között az ápolás- és betegellátás szakra vették fel a legtöbb jelentkezőt, összesen 58 hallgató jutott be erre a képzési területre a pótfelvételin. Gyógypedagógia szakra 45, egészségügyi gondozás és prevenció szakra 39, kereskedelem és marketing szakra pedig 22 főt vett fel a Debreceni Egyetem.

Az osztatlan képzések között a jogászképzésre (35 fő), a mesterképzéseknél pedig tanár szakra vették fel a legtöbb diákot (21 fő) a pótfelvételi eljárás során.

Jól szerepeltek az új képzések

Mint arról már korábban beszámoltunk, a Debreceni Egyetem Szolnok Campuson a Népegészségügyi Karhoz és az Egészségügyi Karhoz kapcsolódóan indított az intézmény orvos- és egészségtudományi képzéseket. Az érdeklődők ápolás és betegellátás alapszakra, egészségügyi gondozás és prevenció alapszakra, valamint egészségügyi menedzser mesterszakra jelentkezhettek. A pótfelvételin ezekre a képzésekre összesen 61 felvételiző jutott be.

A felvett jelentkezők a besorolási döntést követően kapják meg a felsőoktatási intézménytől a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tájékoztatót.

A Debreceni Egyetem szeptember 5-én, 15 órától rendezi meg ünnepélyes tanévnyitóját a Nagyerdei Stadionban. A rendezvényre a hozzátartozók korlátlan létszámban érkezhetnek, és védettségi igazolvány nélkül is részt vehetnek az eseményen. A stadion kapuit már 13:30-tól megnyitják.

Az ünnepélyes tanévnyitót a Debreceni Egyetem Multimédia és E-learning Technikai Központja élőben közvetíti ezen a linken keresztül.

Sajtóiroda - BZ