Debreceni egyetemisták az olimpián

A Debreceni Egyetem három hallgatója, Kozák Luca, Szilágyi Réka és Rivasz-Tóth Norbert atléták képviselik az intézményt Tokióban, a nyári olimpiai játékokon.

A napokban kezdetét vette a 2020-as nyári olimpia Tokióban, ahol olyan sportolók is küzdenek majd, akik jelenleg is hallgatói jogviszonyban állnak a Debreceni Egyetemmel. Az olimpián három ilyen atléta is érdekelt lesz, várhatóan mindegyikük élete versenyére készül az elkövetkező néhány napban.

Elsőként Kozák Luca atléta, gátfutó áll rajthoz, aki tavaly vegyészként végzett a Debreceni Egyetemen, jelenleg pedig pénzügy-számvitel szakon folytatja a tanulmányait az intézményben. Kozák Luca egy országos csúcsdöntéssel jutott ki a játékokra, az olimpiára pedig egy magyar bajnoki címvédéssel készült még június végén. Az egyik legjobb debreceni atlétának számító Kozák Luca július 31-én, szombaton, hajnali két óra után kezdi meg szereplését az olimpián a 100 méter gátfutás előfutamában.

Hasonló önbizalomnövelő siker előzte meg a gerelyhajító Szilágyi Réka olimpiai indulását, aki a júniusi magyar bajnokságon diadalmaskodott, majd világranglistás helyének köszönhetően nyílt meg előtte az út Tokióba. A többszörös Eb-, vb- és universiade-résztvevő sportoló, az Állami és Jogtudományi Kar hallgatója augusztus 3-án, kedden, szintén hajnali két óra után lép pályára az olimpiai stadionban.

A harmadik egyetemi vonatkozás az olimpián a szintén gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert nevéhez köthető. 2017-ben felnőtt magyar csúccsal U23-as Európa-bajnok lett, a 2019-es atlétikai világbajnokságon bejutott a döntőbe, ezzel pedig ő lett a világbajnokságok történetében az első magyar, aki a gerelyhajítás fináléjában szerepelt. Mindemellett a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságon - Szilágyi Réka mellett - ő is bajnok lett a 2019/2020-as kiírásban, idén pedig megvédte magyar bajnoki címét. Az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatója 2019-ben, Dohában érte el legjobb egyéni eredményét, 83,42 métert dobott. Rivasz-Tóth Norbert augusztus 4-én, szerdán hajnalban fog hajítani az Tokiói Olimpián.

Mindhárman egyetemi sportösztöndíjasok, tagjai az egyetem sportolói mentor és tutorrendszerének, ezzel is példát mutatva, hogy a tanulást és a sportot is lehet együttesen magas szinten űzni.

Az egész egyetem büszke a sportolókra és drukkol nekik!

Sajtóiroda - BZ