Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Ascsillán Endre GE-alelnök, mesteroktató, Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár osztotta meg gondolatait a fejlődésről pénteken a Campus Fesztivál Egyetem Tér színpadán.

Húsz évvel ezelőtti pillanatképek, célok, mentorok felidézésével kezdődött a MÜZLI (Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet) MestertUDás egyeteme című programjának pódiumbeszélgetése péntek délután a Campus Fesztivál Egyetem Tér színpadán. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Ascsillán Endre GE-alelnök, a MÜZLI vezetője, mesteroktatója, Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár Becsky-Nagy Patríciával, a MÜZLI titkárával beszélgetett több tucat fesztiválozó körében.

Palkovics László miniszter mérnöki pályáját elevenítette fel, hangsúlyozva a mentorok, a példamutatás fontosságát, hozzátéve, hogy húsz évvel ezelőtt még nem is gondolt rá, hogy miniszterként segítheti az ipar fejlődését. Szilvássy Zoltán rektor a Debreceni Egyetem elmúlt éveit meghatározó tudomány-ipar-kormányzat hármasának történetéről beszélt, kiemelve a Debrecenben létrejött ökoszisztéma legnagyobb előnyét: az iparral összefonódott multidiszciplinaritást.

- Mindig tudtam azt képviselni, hogy az egyetem nem csak tudást nyújt a hallgatóknak, hanem életteret is – vallotta Bács Zoltán, aki már húsz évvel ezelőtt is azon fáradozott, hogy a debreceni egyetemisták helyi fesztiválon szórakozhassanak.

Ascsillán Endre első üzleti szárnypróbálgatásairól mesélt, rámutatva a gyakorlati tapasztalatszerzés szerepére, amely az egyetemen létrehozott Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet küldetésének is meghatározó pillére.

A beszélgetésen szó esett az innováció és a szabadalmak fontosságáról, utóbbi kapcsán feltárva a felsőoktatás és az ipar eltérő céljait. A beszélgetés résztvevői egyetértettek benne, hogy az a legfontosabb cél, hogy a hallgatók merjenek ötleteket megfogalmazni, melyekből szabadalom, majd sikeres vállalkozás lehet. 

Az innovációról szólva a GE alelnöke példaként hozta a vállalat által támogatott, az innovátorokat segítő ökoszisztémákat, így a Health Venture Lab és az MIT Catalyst programokat, amelyek megfelelő táptalajt kínálnak a hallgatók legújabb ötleteihez, és segíthetnek a piacra lépésben.

A megszólalók szerint fontos, hogy a hallgatók legyenek bátrak, merjenek belevágni az új dolgokba, és ne tántorítsa el őket a kudarc sem, hanem tanuljanak a hibáikból. Szilvássy Zoltán rektor a csapatmunka meghatározó szerepére hívta fel a figyelmet, és példaként hozta a Rosatom nukleáris energia témájú csapatversenyét, amelynek az első három helyén a DE csapatai végeztek. Bács Zoltán kancellár a kitartás, az akarat fontosságát hangsúlyozta, hiszen egy ötlet hittel való képviselete is eredményhez vezet.

A koronavírus kezelése kapcsán Palkovics László miniszter kifejtette, hogy a pandémiás helyzet előtérbe hozta a szükség alapú kutatásokat, s erre nagyon jól reagáltak a hazai felsőoktatási intézmények, saját erőségeik felhasználásával támogatták a célok elérését, és új szintre lépett a kooperáció is. A témához kapcsolódóan a tárcavezető beszélt a Debreceni Egyetem égisze alatt megvalósuló nemzeti oltóanyaggyárról is, amely a térség legkorszerűbb üzemeként a vakcinák többféle típusának gyártására alkalmas lesz. A tervek szerint a koronavírus elleni oltásokat gyártó rész 2022 decemberére, míg a többi vakcinát előállító részleg 2023 végére készül el. A miniszter szerint a Debreceni Egyetem hazai és nemzetközi versenyképessége és infrastrukturális feltételei nyomán az ország legnagyobb perspektívával bíró egyeteme.

Ascsillán Endre történelmi jelentőségű lépésnek nevezte, hogy a modellváltás kapcsán az intézmény önállóságot kap. Az egyetem 14 karával, Klinikai Központjával, tízezer munkatársával egyedülálló szerves egységet képez, amely számos lehetőséget nyit meg a jövőre nézve – fogalmazott.

Sajtóiroda - TPL