Új kötetek az arisztokrácia kutatásáról

Közösen tart hármas könyvbemutatót június 28-án a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete és a Nemzetközi Inter-regionális Társadalomtörténeti és Néprajzi Központ. Az online eseményen az arisztokráciával kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményeket ismerhetik meg az érdeklődők.

„A magyar arisztokrácia társadalmi-közéleti kapcsolatai” című, Papp Klára, Püski Levente és Novák Ádám által szerkesztett kötetet – amely Egyed Ákos akadémikus 90. születésnapjára készült – Barta János, a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Történelmi Intézetének professzor emeritusa, a kutatócsoport tagja mutatja be. A 25 tanulmány a 15 századtól a 20. századig öleli fel az arisztokrata kapcsolatok történetét.  

Schrek Katalin: „A keleti kérdés válságainak kezelése az angol-orosz kapcsolatok viszonyrendszerében: koncepciók, mechanizmusok és azok színterei, 1821–1841” című monográfiáját Demeter Gábor, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa méltatja. Földváry László első világháborús hadinaplóját unokája, az egykori Kossuth Lajos Tudományegyetemen végzett Földváry László Zoltán őrizte meg. A tíz füzetből álló, eddig még nem publikált naplót Barta Róbert docens és Takács Bálint PhD-hallgató gondozta, és Barta Róbert, a DE BTK Történelmi Intézetének igazgatója mutatja be. 

A Nemzetközi Inter-regionális Társadalomtörténeti és Néprajzi Központ a DE Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolájával, a Történelmi Intézettel, valamint határon túli magyar intézményekkel - Eperjesi Egyetem, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Történelem és Társadalomtudományi Tanszéke és Lehoczky Tivadar Intézete, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem, az Erdélyi Múzeum Egyesület, valamint a csíkszeredai Sapientia Egyetem - kialakult kapcsolataira alapozva működik. 

- A kutatóközpont célja a tudományos kapcsolatok erősítésén túl közös konferenciák, szakmai tanácskozások, valamint a kutatási eredményeket közreadó kötetek megjelentetése. A központ ma már 31 aktív taggal működik, köztük a legfiatalabb kutatók a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolájának hallgatói – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Papp Klára professzor, a kutatóközpont vezetője.  A közelmúltban készült el a központ megújult honlapja, https://tndi.unideb.hu/hu/nemzetkozi-inter-regionalis-tarsadalomtortene…, amely valamennyi kutatóról közli, kutatásainak legfontosabb területeit, publikációs listáját, szakmai önéletrajzát és elérhetőségét. Ugyanezen az oldalon látható a „Beszélő források az arisztokráciáról” című, folyamatosan bővülő virtuális kiállítás is, amely az arisztokráciával kapcsolatos forrásanyagokról nyújt információt. 

A június 28-án, hétfőn 10 órakor kezdődő könyvbemutatót a https://unideb.webex.com/unideb-hu/j.php?MTID=mcfd077cadd80bc8577d4ee90… linken kísérhetik figyelemmel az érdeklődők. 

Sajtóiroda – BZs