Esély a nehéz sorsú hallgatóknak

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán tartotta soron következő közgyűlését a Roma Szakkollégiumok Egyesülete. A találkozón a hátrányos helyzetű, roma hallgatók segítésének lehetőségeiről, a felzárkóztatás fontosságáról egyeztettek a résztvevők.

A szakkollégiumok igazgatói, a fenntartó egyházak képviselői, delegáltjai vettek részt a csütörtökön Hajdúböszörményben rendezett találkozón. Az eseményen a mintegy 330 hallgatót tömörítő, az országban működő tizenegy roma szakkollégiumot egy nagy rendszerbe összefogó Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat megalakulásának tíz éves jubileumát is ünnepelték. Tagjai közül nyolc egyházi, három pedig egyetemi fenntartású.

Gortka-Rákó Erzsébet, a DE Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar dékánja az eseményt megnyitó köszöntőjében kiemelte: a mintatantervi háló mindegyike tartalmaz olyan pedagógiai ismereteket, amelyek képessé teszik a végzett szakembereket arra, hogy segítsenek a hátrányos helyzetű gyerekeknek. A kar igyekszik megfelelni a regionális helyzetéből fakadó kihívásoknak, segítve az itt élő hátrányos helyzetű fiatalokat.

- Feladatunk a befogadó felsőoktatási modell kialakítása, a hátrányos helyzetű fiatalok felsőoktatásba kerülésének támogatása, és bennmaradásuk segítése. A megváltozott társadalmi-gazdasági körülmények a hallgatói összetételen is megmutatkoznak, a felsőoktatásnak alkalmazkodnia kell ehhez, minden eszközzel segíteni kell a fiatalokat a diploma megszerzésében. Szinte az összes szakunk lehetővé teszi, hogy a hátránykompenzációban meghatározó szerepet játszhasson a kar, és befogadó szemlélettel igyekszünk ezeket az ismereteket beépíteni az oktatási programokba – hangsúlyozta a dékán.

Biczó Gábor, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar tudományos dékánhelyettese, a Roma Szakkollégiumok Egyesületének elnöke elmondta: céljuk, hogy felhívják a figyelmet azokra a fiatalokra, akik nehéz körülmények között élnek, és a felsőoktatás jelenti számukra az egyetlen esélyt a felzárkózásra.

- Sok hátrányos helyzetű hallgatónk van, akik leginkább a pedagógiai, a szociális segítő, az egészségügyi, valamint az agrárszakmák iránt érdeklődnek. A szakkollégium révén a Debreceni Egyetem felvállalja ezeknek a fiataloknak a támogatását, hiszen egyetemi stratégiai kérdés az, hogy a vonzásrégióból minél többeket be lehessen emelni a felsőoktatásba. A demográfiai trendek miatt oda kell figyelni erre a jelenségre, ennek megfelelően az egyesület nem engedi az érintett fiatalok lemorzsolódását. A hálózat révén olyan ökumené valósult meg, amiben az eltérő kultúrájú és múltú közösség egy nagy közös ügy érdekében átfogó szervezetként tevékenykedhet – fogalmazott az egyesület elnöke.

A két napon át tartó közgyűlésen bemutatkozott a hátrányos helyzetű roma fiatalok tehetséggondozásával, személyiségük, önértékelésük fejlesztésével foglalkozó Matthias Corvinus Collegium (CCC) is. A Roma Szakkollégiumok Egyesületének tagjai megvitatták az eddigi eredményeket, tapasztalatokat, valamint az elkövetkező időszak terveiről, feladatairól egyeztettek.

Sajtóiroda - BZ