Ipari problémákat oldottak meg

Több mint ötven vállalat tevékenységét támogatta a legkorszerűbb alkalmazott matematikai és informatikai módszerekkel a HU-MATHS-IN hálózat szolgáltató központja. A most befejeződött projektben a Debreceni Egyetem kutatói is aktívan közreműködtek.

A Debreceni Egyetem (DE), a Szegedi Tudományegyetem, valamint öt másik hazai felsőoktatási intézmény és két kutatóintézet 22 ipari matematikával foglalkozó kutatócsoportját fogja össze a Széchenyi István Egyetem (SZIE) vezetésével a HU-MATHS-IN – Magyar Ipari és Innovációs Matematikai Szolgáltatási Hálózat. A projekt keretében mintegy ötven vállalattól kapott feladatot és adatokat a 2017-ben létrehozott szolgáltató központ. Az elmúlt években elért eredményekről szerdán rendeztek online konferenciát a projekt részvevői.

A tanácskozást megelőző sajtótájékoztatón a konzorciumvezető SZIE rektora, Földesi Péter kiemelte, hogy az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a minket körülvevő világ olyan bonyolult, hogy minden eddiginél nagyobb szükség van a matematikára. Hozzátette: példaértékű a projekt keretében létrehozott hálózat, amely révén az egyetemek az oktatás és kutatás mellett a gazdaságfejlesztéshez is jelentősen hozzájárulnak.

Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese köszöntőjében a létrehozott szolgáltató központ jelentőségét hangsúlyozta, amely közvetlenül ki tudja ajánlani az adott ipari probléma megoldásához támogatást nyújtó kutatócsoportot.

- Ez a program szemléletváltást hozott a matematikusoknál, hiszen közvetlen kapcsolatba kerültek a felhasználó iparvállalatokkal, így jóval körülhatárolhatóbb a matematika iparban, gyártásban, gazdaságfejlesztésben játszott szerepe – fogalmazott a rektorhelyettes. 

Pintér Ákos kifejtette, hogy a program keretében a Debreceni Egyetem  62 oktató és kutató – köztük a DE Informatikai Kar, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar Matematikai Intézetének vezető oktatói, fiatal kutatók, ösztöndíjas hallgatók, valamint külsős kutatók – bevonásával 18 kutatási mini projektben vett részt. Ezekben olyan iparvállalatok problémáira kerestek megoldást, mint a Bosch és a General Electric Healthcare. A közös munka nyomán öt kurzus tananyagát dolgozták ki, illetve 82 tudományos publikáció született.

A tanácskozáson a Debreceni Egyetem részéről Harangi Balázs szakmai koordinátor, a DE Informatikai Kar Komputergrafika és Képfeldolgozás Tanszékének adjunktusa beszélt a projekt keretében végzett munkáról.

Elmondta, hogy a kutatások többsége orvos- és egészségtudományi vonatkozású, többek között mélytanuló neurális háló alapú megoldások létrehozásával szöveges (betegvizsgálati) és képi (radiológia, patológia) adatok automatikus elemzésén dolgoznak. Olyan mobilapplikációt fejlesztettek, amely segítségével a felhasználók ellenőrizhetik bőrelváltozásaikat, hogy szükséges-e orvoshoz fordulni velük. Emellett személyre szabott protézisgyártásban és gyógyszerfejlesztésben is alkalmazzák a legújabb alkalmazott matematikai módszereket.

A program az „EFOP-3.6.2.-16-2017-00015: A HU-MATHS-IN – Magyar Ipari és Innovációs Matematikai Szolgáltatási Hálózat tevékenységének elmélyítése” projekt keretében valósult meg.

Sajtóiroda - TPL