A Német Lovagrend történetével foglalkozó rangos könyvsorozatot kapott ajándékba a DE BTK Történelmi Intézete. A Németországban az elmúlt csaknem öt évtized alatt megjelent köteteket a témával foglalkozó kutatók, hallgatók egyaránt forgathatják majd az Intézet könyvtárában.

A történészek körében nagyon magasan jegyzett, kis példányszámokban napvilágot látott, összesen 85 kötetes kiadványból december óta három részletben 75 érkezett az intézetbe a németországi kiadóktól.


Pósán László, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézetének egyetemi tanára ezek bemutatásakor elmondta: a középkori Európában fontos szerepet betöltő Német Lovagrend a magyar történelemnek is részese volt. Például II. András király behívta őket Erdélybe, azonban önállósulási törekvéseik miatt később elküldte őket onnan. Zsigmond király idején bekapcsolódtak az ország déli határainak védelmébe. Részt vettek a törökök kiűzésében majd Lipót császár, magyar király a Német Lovagrend nagymesterét nevezte ki Magyarország kormányzójává. A szóban forgó nagyrészt német, kisebb részben angol, illetve francia nyelvű monográfiákban, tanulmányokban, forrásgyűjteményekben, művészettörténeti kiadványokban, elemzésekben, albumokban ezekről az eseményekről is szó esik.

Megjelentetésüket az az Udo Arnold német történész indította el, aki manapság a Német Lovagrend történetének kutatásával foglalkozó nemzetközi társaság (Internationale Historische Kommission zur Erforschung des Deutschen Ordens) tiszteletbeli elnöke. A könyvek érkezésében komoly szerepet játszott Pósán László, aki a szervezet egyetlen magyar tagja, és a sorozat több szerzőjével is jó kapcsolatokat ápol.

- Ezekből a kötetekből jó pár Magyarországon eddig csak a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárában volt megtalálható – hangsúlyozta a professzor, majd annak a reményének adott hangot, hogy a jövőben a még hiányzó, korai darabok is idekerülnek. 

Barta Róbert, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézet igazgatója ehhez kapcsolódva elmondta: a Debreceni Egyetem arra törekszik, hogy erősítse nemzetközi kapcsolatrendszerét.

– Ennek jegyében a Történelmi Intézet nagyon jó tudományos együttműködéséket alakított ki nemcsak a szomszédos országok egyetemeivel, hanem más európai felsőoktatási intézményekkel is. A mostani adomány projekt is ebbe a sorba illeszkedik – fogalmazott.

A könyvek iránt más magyar egyetemek kutatói is érdeklődnek, máris többen jelezték, hogy amint a vírushelyzet lehetővé teszi, szívesen tanulmányoznák azokat.


Sajtóiroda - OCs