Kínai adomány a debrecenieknek

Mintegy 3 ezer egyszer használatos maszkot adományozott pénteken a hazánkban tanuló diákokat tömörítő Kínai Önkéntes Szolgálat. A járvány elleni védekezés nélkülözhetetlen eszközét a Debreceni Egyetemen tanuló kínai diákok a BTK Konfuciusz Intézetének segítségével juttatták el civil szervezetekhez.

A nagylelkű maszkadomány egy magyarországi székhelyű, de kínai tulajdonú vállalat felajánlása révén érkezett a cívisvárosba.

– Már kilenc éve élek Debrecenben, idetartozónak érzem magam, így természetes, hogy együtt vagyunk ebben a nehéz helyzetben, segítjük egymást, és együttesen küzdünk a vírus ellen – fogalmazta meg a megmozdulás célját Jiang Hai, a Debreceni Kínai Diákszövetség tagja, aki nyáron veheti át diplomáját a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán, és emellett a Gazdaságtudományi Karon is folytat tanulmányokat.

A Debreceni Egyetemen csaknem 6500 külföldi diák tanul, köztük 350 fős létszámával a harmadik legnagyobb nemzetközi közösség a kínai. Az első szállítmányt, az ezer maszkot tartalmazó dobozt a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés Központjával együttműködő Lelkierő Egyesület képviselője vette át, és ők juttatják majd el a szociálisan rászorulókhoz, illetve az egyetem fogyatékkal élő polgáraihoz – tudta meg a hirek.unideb.hu portál Juhász Béla Szilárdtól, az egyesület elnökétől.

Az adományozás az intézmény Hallgatói Önkormányzatánál (HÖK) folytatódott, ahol ugyancsak ezer maszkot adtak át a kínai hallgatók.

– Örülünk a felajánlásnak, amelyet köszönettel fogadtunk, és amelyet mielőbb eljuttatunk a kollégiumban élő hallgatókhoz – mondta Csont István, a DEHÖK elnöke.

Az adományozó körút harmadik állomása a Debreceni Karitatív Testület Petőfi téri székháza volt, ahol szintén ezer maszkot adtak át a diákok, akiket elkísért Csontos Pál is.

A DE Konfuciusz Intézet magyar igazgatója hangsúlyozta: a jelenlegi járványhelyzetben a mostani akció is hozzájárulhat a két nemzet közötti kapcsolat erősítéséhez. Az akció itt nem ért véget.

A Konfuciusz Intézet szervezésében megvalósult a Tiencsini Képzőművészeti Akadémia művészeinek alkotásait bemutató kirakattárlat vándorkiállításként a megye egy újabb településén mutatkozik be a napokban, a bontást és csomagolást is adományozással egészítették ki a kínai fiatalok, akik a Piac utca járókelőit ajándékozták meg egy-egy maszkkal.

Sajtóiroda - BZs