Debreceni növénykémikust díjaztak

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság szakmai-ipari elismerését, Szász Kálmán-díjat kapott a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Növénytani Tanszékének habilitált adjunktusa. Gonda Sándor évek óta vizsgálja a hazánkban gyógynövényként is hasznosított tormát.

A hazai gyógynövénykutatás és a gyógynövény-alapú gyógyszergyártás kiemelkedő alakjáról elnevezett díjjal ismerte el a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya Gonda Sándor, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Növénytani Tanszék adjunktusának kiemelkedő kutatási tevékenységét. A tanszék Farmakognózia részlegének tudományos munkatársa a technológia legmodernebb eszközeit felhasználva vizsgálja a természetes eredetű bioaktív vegyületeket.

Kutatásainak legfőbb célpontja a hazánkban élelmiszerként, fűszerként, illetve gyógynövényként is alkalmazott torma, melynél endofiton-növényi metabolit interakciókat, illetve a torma növény posztharveszt változásait kutatja. Emellett más növényekkel is dolgozik, jelenleg a görögszéna hatóanyagait vizsgálja.

- A kutatások során a növényi rendszerekben lévő vegyületcsoportokat figyeljük, hogy miként reagálnak egy-egy tényező megváltozására. Olyan módszereket fejlesztünk, amelyek számszerűsítik a növényben elérhető hatóanyag-tartalmat, illetve sztenderdizáljuk ezeket a vegyületeket. A tormánál például élelmiszeripari szempontból kritikus pont, hogy mennyire csípős, mert a gyártók célja, hogy állandó erősséget tudjanak biztosítani, ezért vizsgáltuk, hogy egyes tényezők milyen mértékben felelnek a csípősségért – fejtette ki a növénykémikus.

Az elismerés odaítélésénél a kiemelkedő oktatási, kutatási, pályázati tevékenység mellett a nemzetközi jelentőségű tudományos munkát is figyelembe vették: a tudományterület meghatározó lapjaiban megjelent 45 publikációt, illetve az eredményes témavezetői tevékenységét.

A Szász Kálmán-díj a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya által kezdeményezett, a Magyar Gyógyszerésztudományért Alapítvány által létrehozott és a Richter Gedeon Nyrt. által 1 000 000 forintos ösztöndíjjal támogatott elismerés. A díj névadója Szász Kálmán gyógyszerész (1910-1978), a hazai gyógynövénykutatás és a gyógynövény-alapú gyógyszergyártás kiemelkedő alakja, a Richter Gedeon Gyógyszergyár növénykémiai osztályának volt vezetője.

A Szász Kálmán-díj célja, hogy elismerje és támogassa azokat a fiatal gyógynövénykutatókat, akik valamely, a gyógynövényekhez kapcsolódó területen (kutatás, feldolgozás, termékfejlesztés, minősítés és gyártás), kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, és aktív részt vállalnak a szakmai közéletben is. A díjat háromévente egy személynek ítélik oda. A jelöléseket az MGYT Tudományos és Szakmai Bíráló Bizottságának tagjaiból és a Richter Gedeon Nyrt. képviselőjéből álló zsűri bírálja el.

Sajtóiroda - TPL