Egészségügyi képzés a Balásházyban

Egészségügyi asszisztens, laboráns és általános ápoló képzést indít szeptembertől a Debreceni Egyetem szakképzőintézménye. A Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma új képzésének tanulói gyakorlatukat a Klinikai Központban és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban végzik majd.

- Intézményünk fenntartója a Debreceni Egyetem (DE) széles felsőoktatási palettával rendelkezik, és tevékenységének fókusza az egészségiparra irányul. Feladatunk, hogy minél több hallgatót juttassunk a DE rendszerébe. A fő képzési profil, a mezőgazdaság mellett az évek során fokozatosan kezdtünk el a közgazdaság, a logisztika, valamint a sport területén is szakembereket képezni. Ennek a folyamatnak a következő lépése az egészségügyi oktatás beindítása – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Filep Miklós, a Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma igazgatója.

Az oktatás a Klinikai Központtal és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházzal együttműködve valósul meg. 

- Debrecenben jelenleg nincs állami fenntartásban egészségügyi szakképzés. A DE azzal, hogy támogatja az oktatás bevezetést, biztosítja az intézményei, a Klinikai Központ, valamint a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház szakdolgozóinak utánpótlását. Az egészségügy szakképzés beindítását a jelenlegi szociális és társadalmi igények mellett a munkaerőpiac egyre nagyobb nyomása is indokolja – fejtette ki az intézményvezető.

A DE pallagi középiskolája által indított új képzés oktatói gárdáját a Klinikai Központ és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház szakemberei alkotják.

- A szeptemberben induló osztály tanulói az első két évben megismerkednek az ágazattal, majd a harmadik évben specializálódhatnak. A gyakorlati oktatás a DE klinikáin, valamint a kórházban történik majd, itt közvetlen közelről szerezhetnek szakmai tapasztalatot a betegellátás, -irányítás, valamint a laborfeladatok területén. Az egészségügyi asszisztens, valamint a laboráns képzés 5, az általános ápolói szak 6 éves. Utóbbi képzés a diplomás ápolói képzettség megszerzésére is lehetőséget biztosít – tájékoztatott az igazgató.

A pallagi intézmény az elmúlt évek alatt jelentősen megújult. Az energetikai fejlesztések és a belső terek felújítása után befejeződött a kollégium korszerűsítése is.

- Az egészségügyi képzésben résztvevő hallgatóinknak is biztosítani tudjuk a kollégiumi ellátást. A megye legkorszerűbb diákszállásán 2-3 ágyas szobákban helyezzük el a tanulóinkat. Emellett ösztöndíjjal is támogatni tudjuk a diákjainkat, ennek mértéke növekedhet a tanulmányi eredmény függvényében – tette hozzá Filep Miklós.

A DE pallagi intézményének egészségügyi szakképzésre jelentkező fiatalok számára az iskola három és fél hektáros parkja gyönyörű környezetet, a megújuló épületek pedig modern helyszínt adhatnak a tanulóévekre. A Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma képzésére a jelentkezési határidő: február 15.

Sajtóiroda-ÉE