Különszám a növények terjedéséről

A Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének kutatói is részt vettek a vegetációtudomány vezető lapjának növények terjedéséről és megtelepedéséről szóló különszámának szerkesztésében.

A Journal of Vegetation Science magazin ezévi utolsó számában megjelent Török Péter (Debreceni Egyetem), Borja-Jiménez Alfaro (Spanyolország), James Bullock (Egyesült Királyság) és Sonkoly Judit (Debreceni Egyetem) társszerkesztésében a Dispersal and Establishment című, 16 szakcikket tartalmazó cikkgyűjtemény.

A különszám egy szabadon letölthető szerkesztői cikkel indul, amely nemcsak áttekinti a kötetbe szerkesztett cikkek legfontosabb megállapításait, hanem igyekszik azokat a leglényegesebb szakirodalmak áttekintésével tágabb kontextusba helyezni. A cikkben a kutatók a vegetációdinamika egyes kulcsfolyamatait értelmezik a növényi terjedés és megtelepedés szemszögéből – ezzel adva egy elméleti keretet a szakcikkek bevezetéséhez. Az írás fő konklúziója, hogy a magvak terjedésének és a növények megtelepedésének kulcsfontosságú szerepe van a növényi közösségek helyreállásában.

- A terjedési és megtelepedési folyamatokat a szakirodalomban gyakran túlegyszerűsítik vagy véletlenszerűnek titulálják, pedig valójában legtöbbször térben és időben is erősen irányított és meghatározott folyamatokról van szó – mondta el a hirek.unideb.hu -nak Török Péter, a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének professzora, és az MTA-DE Lendület Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport vezetője.

A különszám egyik szaktanulmányának első szerzője Sonkoly Judit, az Ökológiai Tanszék tudományos segédmunkatársa. A tanulmány alapjául szolgáló kutatásuk során a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjének növényházában végeztek csíráztatásos kísérleteket.

11 idegenhonos, inváziós lágyszárú faj csírázását és a csíranövények fejlődését vizsgálták több tényezőt kombináló kísérletek során. Az egyik vizsgált faj a pollenjével sok embernek bosszúságot okozó parlagfű volt. A kutatók megvizsgálták, hogy az avarborítás vastagsága, illetve a talajban való eltemetődés mélysége hogyan befolyásolja a magok csírázását és a csíranövények növekedését.

Eredményeik szerint mind a két tényezőnek jelentős hatása van az inváziós növényfajok megtelepedési sikerére, ugyanakkor a vizsgált 11 faj között jelentős különbségek mutatkoztak. A vizsgálat eredményei hasznosak lehetnek a jelentős természetvédelmi és gazdasági kárt is okozó inváziós növényfajok terjedésének megfékezésében.

A Journal of Vegetation Science, a vegetációtudomány legrangosabb, a tágabb Plant Science kategóriában az idézettség alapján a felső 10 százalékba (D1) eső szakfolyóirat.

Sajtóiroda - TPL