Új munkacsoportok, kutatóműhelyek létrejöttéről, a Debreceni Egyetem és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szempontjából meghatározó új kutatási irányokról tartott online nemzetközi konferenciát a DE Egészségügyi Kara.

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara (EK) is csatlakozott a Magyar Tudományok Ünnepe programsorozathoz, együttműködve az MTA DAB Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szakbizottság Gerontológia és Életmód és Egészségkutatások Interdiszciplináris Munkabizottságokkal. November 18-án a Jövőformáló Tudomány – Generációk Egymásért címmel indult rendezvénysorozat második elemeként tartottak online konferenciát Kutatási innovációk és új eredmények elnevezéssel a karon.

Az esemény megnyitóján Móré Marianna, az Egészségügyi Kar dékánja elmondta: a járványügyi veszélyhelyzet erősen meghatározza az egészségügyi képzéseket, átformálja a mindennapokat, éppen ezért fontos, hogy a konferencia lehetőséget nyújtott a közös gondolkodásra, és megmutatta, hogy az élet nem csak a járványról szól.

- A szakmai életünket, az egyéni meggyőződésünket, a szakmaiságunkat mutathatjuk meg az online térben. Nagyon fontos, hogy egy ilyen tudományos konferenciába be tudnak kapcsolódni az oktatók, a hallgatók, így a nagyon fiataloktól a szakmát magas szinten művelőkig mindenki jelen lehetett. Külön érték, hogy minden leterheltség ellenére ugyanolyan fontosnak tartja mindenki a tudományos életbe való bekapcsolódást, mint a hétköznapi rutinmunkában. Az előadások bizonyítják, hogy a fiatalok és az egyetemi szakemberek egyformán, a tudományos értékek mentén képesek gondolkodni – hangsúlyozta a kari vezető.

Rusinné Fedor Anita általános és tudományos dékánhelyettes előadásában hangsúlyozta, idén ősszel több szervezeti átalakulás történt az Egészségügyi Kar kutatócsoportjaiban és az MTA DAB-munkabizottságokban. Mint mondta, ezzel a megye gazdasági, egészségügyi és társadalmi helyzetével kapcsolatban új kutatási irányok felé fordul a kutató szakemberek figyelme.

- Az MTA DAB Életmód és Egészségkutatások Interdiszciplináris Munkabizottság, a Gerontológia Munkabizottság, valamint a Regionális Gazdálkodás Tudományi Munkabizottság olyan kutatómunkát folytat, amellyel a megye gazdasági, társadalmi, egészségi állapotát tudják segíteni. A létrejött új kutatóműhelyek révén dinamikus fejlődést lehet majd felmutatni a különféle kutatási területeken. A három bizottság lefedi azokat a kutatási lehetőségeket, amelyek a megye fejlesztése szempontjából is fontosak. Az lenne az ideális, ha ezek együttműködve, egy komplex kutatást is felvállalhatnának a jövőben. A karon a tudományos és kutatási infrastruktúra adott, a támogatási háttér feltérképezésére lesz szükség – fogalmazott a dékánhelyettes.

Az új szervezeti keretek és kutatási eredmények az egészségtudomány területén című előadásában az újonnan létrejött kutatócsoportokat és kutatási irányokat mutatta be Sárváry Attila oktatási dékánhelyettes. Kiemelte, hogy az Egészségszociológiai Tudományos Koordinációs Központot ezek az új kutatóműhelyek fogják megtölteni élettel.  Kitért rá, hogy a kutatási területek között az informatikai vizsgálatok, adatelemzések mellett olyan témák kapnak kiemelt figyelmet mint például a munkahelyi környezet és pályaelhagyás, a krónikus betegek életminősége, az ápolók szerepe a krónikus betegek gondozásában, vagy a mesterséges intelligencia használata az ápolásban.

A konferencián Jávorné Erdei Renáta, az EK Védőnői Módszertani és Népegészségtani Tanszék vezetője bemutatta a Tudósdiák című kötet ötödik kiadását, valamint öt szekcióban több mint 30 előadás hangzott el, több mint 45 szakember részvételével. Az eseményhez marosvásárhelyi hallgatók és oktatók is csatlakoztak.

Sajtóiroda - BZ