„Csúcstechnológia” a fogászoknál

Már két 3D technológiát alkalmazó fogászati nyomtatóval rendelkezik a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara. A modern berendezéseket fogászati minták, implantológiai sablon készítésére, illetve szövettervezésre lehet használni.

A számítógépek alkalmazása, a digitalizáció jelentős fejlődést hozott a fogászati betegellátásban. Egy robot segítségével az Amerikai Egyesült Államokban ebben az évben például már 510 fogászati implantátumot helyeztek be.

A Debreceni Egyetem (DE) Fogorvostudományi Kara a fogorvosok képzése során olyan korszerű eszközöket használ, melyek alkalmassá teszik a végzett hallgatókat a modern technológiák alkalmazására. A diákok egyebek mellett elméletben és gyakorlatban egyaránt megismerkednek az úgynevezett rapid prototyping rendszerekkel, így például a 3D printerekkel.

Az első 3D nyomtatójukat 2015-ben vásárolták csaknem 10 millió forintért, elsősorban oktatási feladatokra. A készüléket főleg fogászati minta, illetve kiegészítő elemekkel implantológiai sablon készítésére lehet használni.

A második ilyen eszközt tavaly szerezték be, melyet elsősorban úgynevezett scaffold nyomtatásra (szövettervezésre) kívánnak alkalmazni. Ezen kívül a készülék segítségével szeretnének kipróbálni és tesztelni az anyagtani laboratóriumban fejlesztés alatt álló egyéb korszerű anyagokat is. Ez a készülék, – melyet a gyár hivatalos adatlapja szerint az Európai Unióban szereltek össze – már csak 1 millió 100 ezer forintba került. Az ilyen eszközök árában néhány év alatt bekövetkezett jelentős áresés is jelzi a technológia az elmúlt időszakban bekövetkezett hatalmas fejlődését.

Az új rendszerek ugyan „fogak” nyomtatására nem alkalmasak, de már így is jelentősen megváltoztatták a fogorvosok és fogtechnikusok munkáját. A fejlődést a DE Fogorvostudományi Kara úgy is igyekszik követni, hogy a tervek szerint hamarosan digitális fogászati tervező diplomát adó képzést indítanak.
 

Sajtóiroda - OCs