Az emberekkel való bánásmódot, a segítés, gondoskodás képességét sajátíthatják el a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának szociális munkás duális képzésén tanuló hallgatók. A szakmai tudás mellett karrierlehetőséget is kínálnak nekik a gyakorlati képzéseknek helyt adó partnerintézmények.

Harminc éve, 1990-ben kezdődött a szociális munkások képzése a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának jogelődjénél, a DOTE Egészégügyi Főiskolán főiskolai szintű képzésben. A bolognai rendszer megjelenésétől számítva 2006-tól alapszakon, 2008-tól mesterszakon, 2018-tól pedig már angol nyelven is oktatnak szakembereket.

A szociális munkások duális képzése 2019-ben kezdődött alapszakon, az első évfolyamon két hallgató részvételével. Az EK jelenleg két olyan intézménnyel áll kapcsolatban, amelyek a duális képzésben résztvevő hallgatókat fogadnak, emellett összesen tíz intézménnyel van együttműködési megállapodása. A karon a duális képzés fejlesztése, a kapcsolódó programok és tananyagok kidolgozása a szociális munka duális képzés fejlesztésére elnyert európai uniós támogatásból valósul meg.

Szoboszlai Katalin, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Szociális és Társadalomtudományi Intézetének docense, a Szociális Munka Tanszék vezetője szerint a szociális munkások oktatása kiemelkedően gyakorlatigényes feladat.

- A duális képzésben is megvannak az elméleti, készségfejlesztő és gyakorlati órák, ehhez a partnerintézményre szabott képzési programot dolgoztunk ki a karon. Az oktatók és a szervezeteknél dolgozó mentorok közösen oktatják a hallgatókat. Partnereink hallgatói munkaszerződéssel foglalkoztatják a fiatalokat, így azonnal megkezdhetik felkészítésüket, bevonásukat a gyakorlati munkába, és speciális tudást adnak nekik a munkahelyi beilleszkedéshez, a segítő munkához. A hallgatók szakmai módszerekben és etikában is folyamatosan fejlődhetnek. Mindezt tutori munkával egészítjük ki, a képzéshez fejlődési, előrehaladási tervet is készítettünk a hallgatóknak – sorolta a szakember.

Kiemelte: a képzésben karrierlehetőség is van, hiszen a szociális szférában magas a munkaerőhiány, és a résztvevő intézmények is úgy terveznek, hogy a náluk tanuló fiatalokkal fel lehetne tölteni az üres állásokat.

- A képzés indulásától kezdve a fiatalok hallgatói munkaszerződést kapnak a partnerintézményektől, egy, a minimálbérnél alacsonyabb, de egy tanulmányi ösztöndíjnál magasabb havi jövedelemmel. Ezt a tanulmányaik megkezdésétől 3,5 éven át kapják iskolai és gyakorlati időszakban egyaránt. Ezen kívül munkabéren felüli juttatásokban is részesülnek, mint például a teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozóknak járó utazási és étkezési támogatás. Mindez vonzó lehet azoknak, akik munkába állnának és tanulnának is, de nem diákmunkával akarnak pénzt keresni. Mindemellett a jó tanulmányi eredményeikért ösztöndíjat is kaphatnak a hallgatók – tette hozzá.

Mindenkinek ajánlják a szakmát, akik elhivatottsággal és szociális érzékenységgel rendelkeznek, ami kiegészül a szakmai tudással, etikával és elsajátítható készségekkel a képzésben.

- A szociális munkás szakmát elsősorban azok választják, akikhez saját családi történetek, személyes vonatkozások miatt közel áll ez a terület, akiknek fontos a közösségi szolgálat, az önkéntes munka, vagy van valamilyen személyes érintettség. A jelentkezők szeretnének időseknek, gyerekeknek, családoknak, nehéz helyzetben élőknek segíteni a problémák kezelésében. Alkalmassági vizsgát nem tartunk, a gyakorlóhelyeken viszont készítenek felvételi interjúkat a hallgatók kiválasztásához – hangsúlyozta.

A tanterv szerint a hallgatók az első négy félévben szemeszterenként az első 13 hetet az iskolában töltik, utána mehetnek gyakorlatra: szeptemberben kezdődik a képzés, december elejéig elméleti órákon kell részt venniük, egészen a második félév kezdetéig gyakorlaton vannak. Minden nap bejárnak a munkahelyükre, a vizsgák idejére pedig szabadságot kérnek az őket foglalkoztató intézményektől. Február elejétől kezdik a második félévet, május elejéig elméleti ismereteket tanulnak, majd szeptemberig a munkahelyen töltik az időt. Az első négy félév egy alapozó, készségfejlesztő időszak, az 5. félévtől viszont már egyre többet tartózkodnak a gyakorlati helyeken, majd a teljes 6-7. félévet ott töltik, napi nyolc órában.

A képzést követően diplomás munkavállalóként dolgozhatnak tovább a gyakorlati helyen vagy új munkahelyet választhatnak maguknak.

Az idei felvételi eljárást követően újabb hallgatók jelentkezésére számít a kar, a létszám emelkedését várják attól is, hogy ebben az évben először állami támogatott helyekre is lehet jelentkezi szociális munka alapszakon a pótfelvételin.

Sajtóiroda - BZ