Fókuszban a fémkomplexek

A komplexkémia meghatározó ágán, a fémkomplexek előállítása és vizsgálata területén elért legújabb eredményeket mutatták be az International Symposium on Metal Complexes 2019 nemzetközi konferencián, amely a Debrecen University Symposium címet is elnyerte.

A Debreceni Egyetem minden évben támogatja az intézmény kiemelkedő tudományos területének rangos, az egyetem és a város tudományos hírnevét és elismertségét növelő nemzetközi konferenciáit. Idén a Debrecen University Symposium címet többek között a Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézetének International Symposium on Metal Complexes 2019 (ISMEC 2019) című tanácskozása viselhette.

- Ezt a jelentős hagyományokkal rendelkező nemzetközi kémiai konferenciát 1974 óta évente rendezik meg, de az idei volt az első alkalom, hogy Magyarországon, ezen belül is a Debreceni Egyetemen valósulhatott meg – tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t Farkas Etelka professor emerita, az ISMEC 2019 Szervező Bizottságának társelnöke.

A rendezvény megnyitóján Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese, Kéki Sándor, a Természettudományi és Technológiai Kar tudományos dékánhelyettese, Antonio Bianchi, az International Scientific Committee elnöke, valamint Farkas Etelka és Várnagy Katalin, az ISMEC 2019 Szervező Bizottságának társelnökei mondtak köszöntőt.

A június 11-e és 14-e között megtartott eseményre 18 országból 130 szakember érkezett, 80 százalékuk külföldi intézményekből. A tanácskozáson az orvos-diagnosztika, illetve gyógyászat, valamint környezetvédelem szempontjából is jelentőséggel bíró fémkomplexek előállítása, oldategyensúlyi, kinetikai vizsgálata területén elért legújabb eredményeket mutatták be elismert nemzetközi szaktekintélyek és fiatal kutatók, valamint a kémiai elemek 150 éves periódusos rendszerét is megünnepelték a résztvevők.

A programok többségét Hajdúszoboszlón, a Hotel Délibábban tartották, de igen értékes volt a június 13-án délután az Egyetem Aulájában megrendezett szakmai blokk is.


- A Kémiai Intézet számos oktatója, PhD-hallgatója és dolgozója munkájának is nagyban köszönhető, hogy a tanácskozás szakmai és szabadidős programjaira is nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett – értékelt Várnagy Katalin, a DE TTK Kémiai Intézetének intézetigazgatója, az ISMEC 2019 Szervező Bizottsága társelnöke.

Sajtóiroda - TPL