Kommunikációs kapcsolat Kínával

Együttműködési keretszerződést kötött a pekingi Communication University of China (CUC) és a Debreceni Egyetem. A létrejött megállapodásnak köszönhetően a jövőben hallgatói és oktatói cserelátogatások valósulhatnak meg a médiatudomány területén.

Az oktatási, tudományos és kulturális egyezményt Kína egyik legjelentősebb kommunikációtudományi egyeteme részéről Chen Wenshen, az Egyetemi Tanács elnöke írta alá október 21-én a Rektori Tanácsteremben tartott megbeszélésen. A Debreceni Egyetemet Pintér Ákos általános rektorhelyettes és Csatár Péter, a Bölcsészettudományi Kar dékánhelyettese képviselte.

A Communication University of China a kínai újságírói és filmtudományi képzés kulcsfontosságú intézménye, amelyet a kínai kormány kiemelten támogat a Project 211 elnevezésű stratégiai fejlesztési program keretében. Az egyetem 1954-ben még elsősorban a médiatechnikusi képzés központja volt, 1959-től Pekingi Műsorszóró Intézetként (Beijing Broadcasting Institute) működött, mai nevét 2004-ben vette fel. Fő profilja a reklámipar, a digitális művészetek és az animáció kutatása, oktatása.

A pekingi egyetemről a Reklám Intézet, a Film- és Mozgóképművészetek Intézete, az Animációs és Digitális Művészetek Intézete, az Idegen Nyelvek Intézete és a Nemzetközi Iroda vezetői és munkatársai vettek részt a kapcsolatfelvételen. A Debreceni Egyetem szakmai képviselője a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék mellett a Debreceni Nyári Egyetem volt.

A találkozón a Debreceni Egyetem, a Bölcsészettudományi Kar, valamint a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék bemutatkozása után a kínai fél arra tett javaslatot, hogy a két egyetem együttműködése hallgató-, oktató- és tudáscsere formájában valósuljon meg. A kínai hallgatók Debrecenben sajátíthatják el angol nyelvű előadásokon a magyar országimázs-építés, a városmárkázás, a reklámipar jó gyakorlatait és a hazai rádiós és televíziós műfajok jellegzetességeit, de ezekben a témakörökben magyar oktatók Pekingben is tarthatnak előadásokat. Lehetőség van magyar hallgatók pekingi kurzuslátogatásaira is, sőt kínai oktatók debreceni vendégelőadásaira is olyan témákban, mint például az itthoni médiaoktatásban még kevéssé elterjedt animáció és digitális művészetek.

Mindkét fél kiemelten fontosnak tartja, hogy erős az érdeklődés a kínai egyetemen a magyar nyelv tanulása és a magyar nyelvtanárképzés iránt. Ezen a téren az együttműködés sikere a Debreceni Nyári Egyetem tapasztalataira alapozható. Chen elnök kifejtette, hogy a magyar nyelvi képzést a CUC azért szorgalmazza, mert a pekingi egyetem a nyelvoktatásban híján van a megfelelő oktatóknak. Előrelépés lenne, ha a kínai diákok egy éven át tanulhatnák a magyar nyelvet Debrecenben. Ugyanakkor a CUC magyar nyelvtanárokat fogadna az ott működő magyar nyelvi képzés erősítésére.

Sajtóiroda