Kutatással ismerkedő vakációzók

Az ország 40 középiskolájának mintegy 100 diákja választotta a nyaralás helyett a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának nyári táborát. A középiskolások egy hétig ismerkednek a kutatói munkával a kar laboratóriumaiban.

Kozmikus müon detektor adatainak feldolgozása, vékonyrétegek tömeg spektrométeres elemzése, folyóvizek mederfejlődésének modellezése, alapvető hidrogeológiai paraméterek vizsgálata, meteorológiai mérések, a Sebes-Körös halközösségének elemzése, a városi ízeltlábúak viselkedése, a kriptográfia története, geometriai szélsőérték problémák, műanyagok, illetve szerves molekulák vizsgálata – a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának valamennyi intézete kínál kutatási témát a nyári tábor résztvevőinek.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is többszörös volt a túljelentkezés a TTK táborába. A környező megyék mellett az ország északi és déli részéről, illetve a fővárosból is nagy számban érkeztek diákok, összesen 40 középiskolából. Kun Ferenc dékán szerint a hozzájuk érkezők többségének már határozott elképzelése van a jövőről.

- Azt már világosan tudják, hogy természettudományokkal szeretnének foglalkozni, de hogy pontosan mivel, abban még bizonytalanok. A tábor abban segíti őket, hogy eldöntsék: a matematika, fizika, kémia, biológia, földtudomány érdekli jobban őket. A kutatási projektek mellett a kar mind az öt intézménye bemutatkozik a tábor egy-egy napján, így az intézmény teljes oktatási-kutatási kínálatára rálátnak a diákok – hangsúlyozta Kun Ferenc. Hozzátette: a tábor célja, hogy minél több diák válassza továbbtanulása helyszínéül a kart, ami teljesül is, mivel a kisebb létszámú szakoknál – például matematika, fizika – a sikerrel felvételizők harmada kerül ki a korábbi táborozók közül.

A dékán a tábor hétfői megnyitóján elmondta: nagy hangsúlyt fektetnek rá, hogy a természettudományok mellett a műszaki tudományok is megjelenjenek a tábor egy hete alatt, már a jelentkezéshez szükséges beadandó dolgozatnál is választhatnak műszaki témát a diákok, illetve a kutatási projektek harmadánál is ez a terület van a középpontban.


A táborban a fiatalok délelőttönként oktatói felügyelet mellett dolgoznak saját kutatási témáikon, délután pedig a TTK intézetei mutatják be tudományágukat, kutatási területeiket, illetve képzési kínálatukat. Hétfőn a Földtudományi, kedden a Fizikai, szerdán a Biológiai és Ökológiai, csütörtökön a Matematikai, míg pénteken a Kémiai Intézet várja érdekes és izgalmas programokkal, előadásokkal a középiskolásokat, akik kutatómunkájuk eredményéről az utolsó napon egy konferencia keretében rövid prezentációban számolnak be.

Sajtóiroda - TPL