A drónoktól a pontfelhőkig

A legfrissebb kutatási eredmények mellett a legújabb geodéziai műszereket, távérzékelési eszközöket és térinformatikai szoftvereket ismerhetik meg az érdeklődők a IX. Térinformatikai Konferencián és Szakkiállításon a Debreceni Egyetemen.

- A térinformatika a földtudomány egyik leginkább interdiszciplináris területe, ahol az agrártól a jogtudományon keresztül az informatikáig számos tudományág együttműködésére van szükség. A Debreceni Egyetem 14 karával tökéletes tudásbázist nyújt ennek oktatásához és kutatásához – hangsúlyozta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes a kétnapos konferencia csütörtöki megnyitóján mondott beszédében.

Az egyetemi vezető kitért rá, hogy a rendezvény töretlen népszerűsége bizonyítja, nagy szükség van az olyan tanácskozásokra, ahol a piaci szereplők, ipari partnerek közvetlenül a tudományterület szakértőivel találkozhatnak.

Dobi Csaba, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat jegyzője ugyancsak a kutatók és a gyakorlati felhasználók kapcsolatának fontosságát emelte ki a rendezvény kapcsán, megjegyezve, hogy ma már elképzelhetetlen az életünk az okoseszközök és a térinformatikát hasznosító applikációk nélkül, a közigazgatástól az iparon keresztül a szabadidő eltöltéséig számos területen alkalmazzák őket.

Szabó Szilárd, a konferenciát szervező Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék vezetője elmondta, hogy a két nap során négy helyszínen, összesen 14, köztük két angol és két poszterszekcióban mintegy 80 előadást láthat a tanácskozás 180 résztvevője. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is továbbképzési pontok járnak a földmérő mérnököknek.

A konferencia plenáris szakaszában Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára az e-közigazgatás jelenlegi helyzetét mutatta be, Takács András Attila, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási főtanácsadója, a HUNAGI főtitkár-helyettese az államigazgatási feladatok térbeli támogatásáról beszélt. Fekete Gábor, a Budapest Főváros Kormányhivatal Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztályának vezetője Digitális lépésváltás címmel tartott előadást, míg Barkóczi Zsolt, a HUNAGI elnöke és Szabó György, a HUNAGI főtitkára az 5. ipari forradalom térinformatikára gyakorolt hatását ismertette.


A péntek délutánig tartó konferencia 14 szekciójában a geoinformatika és talajtan aktuális kérdéseitől a pontfelhők és a kartográfia legújabb kutatási eredményein át a smart city világának újdonságáig számos téma közül választhatnak az érdeklődő szakemberek. A Díszudvaron pedig nyolc standnál nézhetik meg a legújabb geodéziai műszereket, távérzékelési eszközöket és drónokat, illetve térinformatikai szoftvereket.

Sajtóiroda - TPL