Élen a fogorvosképzésben

A fogorvos szak a Debreceni Egyetem egyik legnépszerűbb képzése, az intézmény pedig az ország első számú fogorvosképzője. A hallgatók innovatív módszereket ismerhetnek meg, és csúcstechnológiás műszerpark segítségével szerezhetnek gyakorlatot.

A Fogorvostudományi Kar a Debreceni Egyetem egyik legújabb, mindössze 2003-ban alapított kara, ennek ellenére a képzés gyökerei az 1930-as évekig nyúlnak vissza, így kiérlelt tradíciókkal és hagyományokkal rendelkezik az oktatás területén.

- Az elmúlt 10 év alatt a kelet-közép-európai régió legdinamikusabban fejlődő fogászati intézményévé váltunk, és évek óta stabilan a Debreceni Egyetem az ország legjobb fogorvosképző helye – hangsúlyozza Hegedűs Csaba dékán.

A kifejezetten gyakorlatorientált képzésnek köszönhetően kiváló munkaerőpiaci esélyekkel indulnak azok, akik itt szerzik meg fogorvosi diplomájukat. A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán elsajátított tudással a világ bármely országában megfelelnek a szakma követelményeinek, így a szak nemcsak a hazai, hanem a külföldi diákok körében is közkedvelt.

Jelenleg összesen csaknem 700 hallgató tanul a karon, a 2000/2001-es tanévben elindított angol nyelvű fogorvosképzés keretein belül tanuló külföldi hallgatók száma mára megközelíti a 400 főt. A kar Közép-Európában egyedülálló infrastrukturális háttérrel rendelkezik. A leendő fogorvosok az alapismereteken túl a legmodernebb, sok esetben ma még egyedinek számító eljárásokat, fogászati trendeket is megismerhetik.

Hegedűs Csaba a képzés sokrétűsége kapcsán kiemelte: nemcsak a gyógyításra készítik fel a leendő fogorvosokat, hanem egyebek mellett a diagnosztika, a megtartó, illetve a helyreállító fogászat is a képzési anyagba tartozik. A hallgatók külön kurzusokon találkoznak a gyermekfogászati és a fogszabályozási ismeretekkel. 

- A fogorvosoknak aktív szerepük van a fog- és szájbetegségek megelőzésében, erre a preventív fogászati ismeretek elsajátítására készítjük fel őket, illetve évek óta a hallgatók végzik a felnőtt lakosság körében meghirdetett fogászati napok szervezését és a szűréseket – sorolta a dékán.

A fogorvostan-hallgatók már másodévtől bekapcsolódnak a kar prevenciós tevékenységébe, az utolsó 4 félévben pedig tevékenyen részt vesznek a betegellátásban.

Tanulmányaik alatt a diákok külföldi szakmai gyakorlatokon mélyíthetik el ismereteiket: a cseregyakorlat keretében 2-4 hetet tölthetnek például Törökországban, Tajvanon, Norvégiában, Dániában, Lengyelországban, Máltán vagy Olaszországban.

Sajtóiroda-MM