Megújult képzés a digitális világnak

A legkorszerűbb technológiákkal, a gyorsan változó ipari igényekhez rugalmasan alkalmazkodó, gyakorlatorientált, piacképes képzésekkel és korszerű infrastruktúrával várja leendő hallgatóit a Debreceni Egyetem Informatikai Kara.

Teljesen megújultak a 2017/2018-as tanévre a Debreceni Egyetem Informatikai Karának képzései. Az új képzési és kimeneti követelmények alapján kialakított tanterv rugalmasabb kereteket nyújt az oktatóknak.

-  A kompetenciaalapú képzési és kimeneti követelmények a korábbinál jóval nagyobb mozgásteret biztosítanak, így gyorsan tudjuk adoptálni az új technológiákat. Még gyakorlatorientáltabb lett a képzés, tovább növeltük a laborgyakorlatok, a csoportos foglalkozások számát, és nagyobb hangsúlyt kap a projektmunka is – hangsúlyozza Mihálydeák Tamás, az Informatikai Kar dékánja hozzátéve, hogy az új rendszerben az ipari partnerekkel is szorosabb kapcsolatban van a kar. 

A meghatározó partnerintézmények a képzésben is szerepet vállalnak, kurzusokat szerveznek, valamint a kari rendezvényeken is részt vesznek, visszatérő kiállítói az informatikai szakmai napoknak, ahol előadásokat tartanak, próbainterjúkat szerveznek.

Három informatikai (programtervező informatikus, mérnökinformatikus és gazdasági informatikus) képzés mellett, informatika tanári, valamint egy társadalomtudományi (informatikus könyvtáros) szakra lehet jelentkezni, így nem csak a szoftverfejlesztés, a hálózatüzemeltetés, a dolgok internete vagy a gazdasági folyamatok informatikai támogatása iránt érdeklődőket várják, a humán területeket kedvelőkre is számít a kar.

- Ma már az orvostudománytól a pénzügyi szektoron át az iparig számos területen alkalmaznak jól képzett informatikusokat, egyre nagyobb az igény a magasan kvalifikált „digitális írástudókra”. Ráadásul a cégek egy része felismerte, hogy hosszú távon szükségük van a mesterképzést végző, mélyebb tudással, szélesebb körű tapasztalattal rendelkező szakemberekre, így erre mi is kiemelt figyelmet fordítunk – emelte ki Mihálydeák Tamás dékán.

A debreceni Informatikai Karon a tudomány iránt érdeklődő fiatalok is megtalálhatják számításukat, tanulmányaik során a hallgatók tíz korszerű laboratóriumot, köztük speciálisan felszerelt mérnökinformatikai, grafikai és képfeldolgozási, illetve szoftvertesztelői labort használhatnak.

A kar kutatási programjait az informatikai inkubátorházban kialakított nyolc kutatás-fejlesztési labor is szolgálja, melyekben többek között olyan témákkal foglalkoznak az ifjú tudósok, mint a 3D-s képfeldolgozás, adatbányászat, BigData, IoT, e-sport és a mesterséges intelligencia, valamint a smart megoldások.

Sajtóiroda - TPL