Állattenyésztői sikerek

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok tenyésztési nagydíját nyerte el a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézete. A XXXI. alkalommal megrendezett hódmezővásárhelyi szakkiállításon bemutatkoztak az egyetem lovas képzésében részt vevő hallgatók és sikerrel szerepeltek a kutatóintézet állatai a minősítő, bíráló bizottságok előtt.

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár legeredményesebben szereplő kiállítójaként érdemelte ki a Debreceni Egyetem (DE) Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) a Magyar Állattenyésztők Szövetsége összevont tenyésztési nagydíját.

Az ország legnagyobb állattenyésztési seregszemléjén a DE AKIT Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézete (DTTI) három baromfifajból (pulyka, tyúk, gyöngytyúk) kilenc kiállítási csoportot, három juhfajtát és hat gidrán kancát nevezett a seregszemlére.

- A nagyon erős mezőnyben a különböző baromfifajok között az intézmény által kiállított genotípusok közül a hortobágyi kékesszürke gyöngytyúk III. helyezést, míg a bronzpulyka csoport II. helyezést ért el. Emellett az őshonos fajok, fajták részére a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara által felajánlott baromfitenyésztési különdíjat is a Debreceni Egyetem AKIT DTTI által kiállított őshonos baromfi genotípusok kapták meg –mondta a hirek.unideb.hu-nak Oláh János, a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet (DTTI) igazgatóhelyettese.

A szakmai rendezvény lótenyésztési kiállításának idei kiemelt fajtája a gidrán volt, amely így a fajta népszerűségének növelése és sokoldalúságának bemutatása érdekében a kiállítás főpályáján mutatkozhatott be.


- A programban a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ménesgazda és lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnök hallgatói is szerepelhettek, akik így aktív részesei lehettek egy országos, szakmai nagyrendezvénynek. A háromnapos szakkiállítás a DE lovas képzéseiben részt vevő hallgatók gyakorlati oktatásának meghatározó része. Szereplésüknek köszönhetően – a szakok népszerűsítése mellett – a hallgatók kapcsolati tőkéje nő, s a munkaerőpiacon sem teljesen ismeretlenként jelennek meg – fejtette ki Oláh János.

A Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet igazgatóhelyettese kiemelte: az AKIT lovai idén is sikeresen szerepeltek a tenyészállat-bírálatokon. A kiállításon csaknem ötven gidrán fajtájú egyedet bíráltak a szakemberek. A fiatal kancák osztályában a saját tenyésztésű Gidran-2 (Titkos) nevű kanca I. helyezést, míg egy másik osztályban a Gidran LII-1 (Csengőszó) nevű kanca harmadik helyezést ért el. Mindkét kanca részt vett a gálaprogramban is, Titkos nyereg alatt és fogatban is bemutatkozott.

Sajtóközpont - ÉE
Fotó: Agroinform