Megújult ösztöndíjprogram a legjobbaknak

Új, Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program (EKÖP) néven folytatódik az eddigi Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP). Fontos változás, hogy a pályázatot az egyetem hirdeti meg és az ösztöndíjak odaítéléséről is intézményi szinten születik döntés.

A kormány decemberben módosította a nemzeti felsőoktatási kiválóságról szóló 24/2013. (II. 5.) kormányrendeletet. A korábbi, Új Nemzeti Kiválóság Programról szóló rész módosult, Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program néven folytatódik, amelynek része lett a korábbi Kooperatív Doktori Program is.

A Debreceni Egyetem (DE) Szenátusa – a vonatkozó kormányrendeletet is figyelembe véve – április 18-i ülésén elfogadta az EKÖP egyetemi lebonyolításával kapcsolatos szabályzatot.

A korábbi ÚNKP-hoz hasonlóan az EKÖP-re is alap- és mesterszakos hallgatók, doktoranduszok, doktori védés előtt állók és posztdoktorok pályázhatnak.

- Ez egy kiválósági és egyben kutatási ösztöndíj, így a jelentkezőknek az eddigi tevékenységben elért eredmények mellett egy, a jövőre vonatkozó egyéves kutatási programot kell előkészíteni, emellett vállalásokat kell tenni, hogy az ösztöndíjas időszakban milyen eredményeket céloznak meg – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Varga Zsolt.

A Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának vezetője kiemelte: új eleme a programnak, hogy a nyerteseknek szerepet kell vállalni az adott tanszék vagy kar hallgatóinak felzárkóztatásában, a tehetséggondozásban, emellett tudományos diákköri munka vezetésével is bekapcsolódhatnak az intézmény Tehetséggondozó Programjába.

Valamennyi kategóriában kötelező vállalás, hogy intézményi konferencia keretében, ezen felül tudományt népszerűsítő eseményeken ismertessék kutatási eredményeiket – például Science Café, Kutatók Éjszakája –, de van olyan kategória, ahol elvárás a tudományos diákköri dolgozat vagy nemzetközi publikáció készítése és részvétel hazai vagy nemzetközi konferencián.

Országos szinten a kormányzat 10 milliárd forintot különített el a teljes egyetemi kutatói ösztöndíjprogramra, ezen belül a Kooperatív Doktori Programra és az EKÖP-re megosztva fele-fele arányban. Az utóbbira jutó 5 milliárdból 560 millió forinttal gazdálkodhat a Debreceni Egyetem.

- Az összeg 80 százalékát ténylegesen az ösztöndíjakra fordíthatjuk, a fennmaradó 20 százalékot pedig magára a program lebonyolítására, a kötelező konferenciák szervezésére költhetjük, tehát összességében – az ÚNKP korábbi 300-350 millió forintos keretével szemben – több mint 400 millió forint az, amit ösztöndíjként odaítélhet az egyetem – tájékoztatott Varga Zsolt.

A havi ösztöndíjösszeg kategóriánként változó: alap-, mester- és osztatlan képzésben részt vevő hallgatók esetében 125 ezer, doktori képzésben 150 ezer, doktorvárományosként 200 ezer, posztdoktorként pedig havi 250 ezer forint egy éven át a támogatás összege, bár a graduális és doktori képzésben résztvevők esetében lehetőség van arra is, hogy öt hónapra pályázzanak egy év helyett.

Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a Debreceni Egyetemről 5-600 pályázat érkezett az ÚNKP-ra, a nyertesek száma elérte a 200-250-et. Most azonban az egyetem rendelkezésére álló pénzügyi keret akár magasabb számot is lehetővé tesz, így várhatóan az EKÖP-re még több pályázat érkezhet és a nyertesek száma elérheti a 300-at.

A beérkezett pályázatokat elsőként a Tudományos Igazgatóság vizsgálja meg, hogy megfelelnek-e a formai feltételeknek, visszajeleznek, amennyiben szükség van hiánypótlásra. Ezt követően kerülnek a pályaművek a döntéshozók asztalára.

- Graduális – alap- és mesterszakos – hallgatók esetében a karok döntenek, tehát a kari vezető jelöli ki a bírálókat, személyeket, testületeket. A doktoranduszok, doktorvárományosok és posztdoktorok esetében a tudományterületi doktori tanácsokhoz kerülnek a pályamunkák, a bírálatot tudomány-területenként a doktori iskolák végzik – ismertette Varga Zsolt.

A pályázati felhívás a tervek szerint május közepétől lesz elérhető a https://unideb.hu/palyazati-kiirasok oldalon, egy hónap áll rendelkezésre a jelentkezése. Nyár elején lezajlik a formai előbírálat, a hiánypótlás, augusztusban döntés születik, amelyről értesítést kapnak a nyertesek, így szeptember 1-től indulhat az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program a Debreceni Egyetemen.

Sajtóközpont - BZs