Interaktív laborlátogatás

A kutatói munka gyakorlati tapasztalataival ismerkedhettek meg a DE Környezetanalitikai Kutatócsoport laboratóriumában, a Biomérnöki Tanszék fermentor parkjában, valamint az Immunológiai Intézetben tett látogatásuk során a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium diákjai. A középiskolások találkoztak a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány (GTIDEA) Kiválósági PhD Ösztöndíjasaival is, akiktől a kutatói pálya lehetőségeiről hallhattak.

A GTIDEA Kiválósági PhD Ösztöndíjprogram révén a Debreceni Egyetem elkötelezett a tehetséges fiatalok támogatása és a jövő tudósainak kinevelése iránt. A program célja, hogy bemutassa a kutatói pálya érdekességeit és felkeltse a leendő egyetemisták és a PhD-hallgatók érdeklődését a tudományok iránt. 

A GTIDEA ösztöndíjasai ezúttal is személyes beszélgetéseken, laborlátogatásokon mutatták be kutatásaikat, valamint a Debreceni Egyetemen elérhető tudományos képzési és kutatási programokat. A találkozón a középiskolások betekintést kaptak a legmodernebb kutatásokba, inspirációt meríthettek a tudósok szenvedélyéből és elkötelezettségéből. A program hozzájárulhat ahhoz, hogy a fiatalok megismerjék a tudományos pálya sokszínűségét és megtalálják a számukra leginkább megfelelő kutatási területet.

A diákok személyes tapasztalatokat gyűjthettek a Környezetanalitikai Kutatócsoport laboratóriumából, megismerkedhettek a modern elemanalitikai módszerekkel és azok alkalmazási lehetőségeivel olyan kiemelten fontos területeken, mint a környezetvédelem, a gyógyszer-, és élelmiszeripar. A középiskolások emellett találkozhattak a Biomérnöki Tanszék fermentor parkjában elérhető technológiával, miközben felfedezhették a legfrissebb kutatási eszközöket. Mélyebben elmerülhettek a GMO-k kihívásokkal teli világában, megvizsgálva annak etikai vonatkozásait és a biotechnológiai fejlesztések potenciális környezeti hatásait.

A diákok a program során bekapcsolódhattak a Hidrobiológiai Tanszéken folyó aktuális, mikroműanyaggal kapcsolatos kutatásba is, ahol halak szerveiből származó mintákban kereshették meg azokat a partikulumokat, szemcséket, melyek felületén számos szennyezőanyag megtapadhat.

A középiskolások az Immunológiai Intézetbe is ellátogattak, ahol megtudhatták, hogyan zajlik a humán sejtekkel való munka a laboratóriumban és megismerhették az immunológiai kutatások alapvető technikáit, módszereit, valamint mikroszkóp segítségével megvizsgálták a különböző immun- és tumorsejteket.

A laborlátogatásokat a GTIDEA Kiválósági PhD Ösztöndíját elnyert doktoranduszok szervezték. Az ösztöndíj pályázatot ebben a tanévben is kiírta az alapítvány, a benyújtási határidő: április 30. További információ és az online pályázati felület ezen a linken érhető el.

Sajtóközpont