Tudományos együttműködés az onkológia szolgálatában

A Debreceni Egyetemen onkológiai témában kutatásokat végző szakemberek és klinikusok ismerhették meg egymás tudományos tevékenységét egy pénteki konferencián. A szakmai programot a Kémia Koordinációs Intézet szervezte azzal a céllal, hogy elősegítsék további együttműködések és konzorciumok létrejöttét.

-    A kémiai koordinációnak, a kémiával foglalkozó szakemberek együttműködésének óriási távlatai vannak a Debreceni Egyetemen. A Kémia Épület jelenleg komplett rekonstrukció alatt áll. Erre azért is van szükség, mert a jövőben az ott dolgozó szakembereknek olyan komplex feladatokkal kell megbirkózni, amelyekre eddig ott nem volt lehetőség, legyen szó környezetvédelemről, onkokémiáról vagy gyógyszerfejlesztésről. Ebben a folyamatban a mai konferencia egy fontos állomás, ugyanis egy komplex, hatékony egységet csak úgy lehet létrehozni és működtetni, ha megvan a közös szándék, ezért ennek az összefogásnak óriási jelentősége van – emelte ki köszöntőjében Szilvássy Zoltán

A Debreceni Egyetem rektora hozzátette, hogy a kémiai analitikának a klinikai kutatásokban is jelentősebb szerepet szánnak a jövőben. 

Szabó Zoltán rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a klinikai integráció egyik fő célkitűzése volt az onkológiai szakma töretlen fejlődésének biztosítása. Ennek érdekében centralizálták az ellátást, átadták az Onkoradiológiai Klinika új épületét, és jelentős eszközbeszerzéseket hajtottak végre az Onkológiai és az Onkoradiológiai Klinikán egyaránt.   
 
-    Az Onkoradiológia Klinikán egy több milliárd forintos műszerbeszerzés részeként létrejött egy olyan centrum, amely világszintű tevékenységet folytat. A kiemelkedően magas színvonalú szakmai munka egyik elismerése a Kiválósági Központ kitüntető cím elnyerése is. Az integráció részeként elvégzett fejlesztések és az átalakítások lehetővé tették az onkológiai és az onkoradiológiai szakma még szorosabb együttműködését. A mai konferencia pedig jó lehetőséget teremt arra, hogy a közös munkának köszönhetően az oktatás, a kutatás és a betegellátás egységének fejlődése ezen a szakterületen is töretlenül folytatódjon a jövőben – emelte ki Szabó Zoltán rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke.  

A pénteki workshop egy multidiszciplináris találkozó volt, melyen a Debreceni Egyetem több karának kutatói és szakemberei vettek részt. A szakmai találkozó célja, hogy összehozza az intézményben onkológiai témájú kutatásokat végző szakembereket és klinikusokat, hogy megismerjék egymás aktuális kutatási érdeklődését, témáit.  

-    A jelenlévő kutatókat a közös érdeklődés köti össze, a résztvevők között találkozhatunk biofizikusokkal és gyakorló onkológusokkal is. Ez az összefogás egy újabb fókuszterületet jelenthet a Debreceni Egyetem kutatásaiban, megalapozhat hazai és nemzetközi pályázatokat.  Bízom abban, hogy a jövőben az onkológia mellett más területeken is megtalálják a szakemberek a közös munka lehetőségét – mondta az onkológiai workshop megnyitóján Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja. 

A szakmai tanácskozást a Debreceni Egyetem Kémia Koordinációs Intézete szervezte. A szervezet másfél éve jött létre azzal a céllal, hogy összefogja, összehangolja a különböző karokon folytatott kémiai tevékenységet, együttműködésük támogatásával hatékonyabbá tegyék az oktatást és a kutatást. 

-    Az első évben az oktatás és a képzésfejlesztés területe került a középpontba. Kidolgoztuk például a PhD kiválósági programot, amelyet a Debreceni Egyetem vezetésének javaslatára egyetemi szintre emeltünk és kiterjesztettük az A kémia tárgyat több karra, amely kimagasló érdeklődésre tett szert a hallgatók körében. Továbbá az utánpótlás-biztosítás szempontjából kiemelten fontos, hogy elindítottuk a kémiai érettségi felkészítőt, amelyre csaknem 300 középiskolás diák jelentkezett és jár. A következő időszakban a tudomány összehangolására koncentrálunk. Az Innováció a kémiában tárgy segítségével próbáljuk összehozni az érdeklődő tehetséges hallhatókat a leginnovatívabb kutatásokat végző oktatókkal és szeretnénk az azonos tématerületeken dolgozó különböző diszciplínákat egymáshoz közelebb hozni. Ennek az első lépése az onkológia területére fókuszálva ez a szakmai workshop, amely – reményeink szerint – elősegíti a további együttműködéseket és konzorciumok létrejöttét – tette hozzá Nagy Péter, a Kémia Koordinációs Intézet megbízott igazgatója.   


A pénteki rendezvényen négy szekcióban (biomolekuláris kísérletes onkológia, klinikai onkológia, onkológiai diagnosztika, onkológiai gyógyszerkészítmény-fejlesztés) mintegy harminc előadás hangzott el. A részt vevő szakemberek tízperces előadásokban mutatták be munkájukat, majd a hallgatóság tehetett fel kérdéseket a témával kapcsolatban. A rendezvény alatt már több kollaboráció született, ezért az elérte célját. 

Sajtóközpont - CzA