Kihelyezett tanszékkel bővül a GTK

A gazdaságtudományi képzés fejlesztéséről és egy új kihelyezett tanszék létrehozásáról állapodott meg a Debreceni Egyetem és a Makronóm Intézet. Az erről szóló együttműködési megállapodást György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos jelenlétében írták alá az egyetem és az intézet vezetői pénteken.

A Debreceni Egyetem (DE) az első felsőoktatási intézmény hazánkban, amellyel partnerségi megállapodást köt a három éve megalakult, a globális folyamatok feltárását és bemutatását, a hazai makrogazdasági folyamatok elemzését és előrejelzését végző Makronóm Intézet.  

- A partnerség révén és a kihelyezett tanszék létrehozásával egyetemünk multilaterális gazdaságteremtő szemlélettel igyekszik csatlakozni a globalizált világ gazdasági modelljeihez, ezzel segítve hazánk gazdasági stratégiájának fejlesztését – hangsúlyozta a megállapodás aláírásakor Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos szerint a Debreceni Egyetemre meghatározó szerep hárul a régióban, annak érdekében, hogy a legmagasabb szinten kiszolgálja a régióban működő vállalatok munkaerőigényeit és képzőintézményként az itt élőket.

- A vállalatoknak és az egyetemnek össze kell kapcsolódniuk a tudományos, kutatási és innovációs, illetve termékfejlesztési folyamatok megoldására. A DE egyik feladata, hogy olyan nagy hozzáadott értéket termelő munkavállalókat képezzen, akik magasabb bérekért dolgozhatnak. Ez szolgálja a régió érdekeit – jelentette ki a kormánybiztos.

György László kiemelte: a Makronóm Intézet abban segíti az egyetemet, hogy olyan közgazdászok végezzenek az intézményben, akik döntéseikben patrióták és lokálpatrióták, értik a világgazdaság folyamatait és képesek egyensúlyt teremteni a globális és helyi gazdaságpolitikai érdekek között.

- A Debreceni Egyetem az egyik legnagyobb hazai felsőoktatási intézményként elvileg lassan kellene, hogy reagáljon a társadalmi és piaci igényekre, intézményünk azonban régóta nem így tesz. A DE keresi a társadalmi elvárásokat és számtalan innovációt hajt végre az oktatás és a képzés területén, így vezette be hazánkban elsőként a sportközgazdás, az agrárközgazdász és a könnyűzenei képzést. Ebbe a folyamatba illeszkedik a Makronóm Kihelyezett Tanszék alapítása is – fejtette ki Bács Zoltán kancellár.

A kihelyezett tanszék létrehozásáról szóló együttműködési megállapodást Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár és Papp Zita, a Makronóm Intézet ügyvezetője írta alá.

Erdey László, a Gazdaságtudományi Kar nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese szerint a Gazdaságtudományi Kar munkájának elismerése, hogy a Makronóm Intézet a Debreceni Egyetemet választotta első felsőoktatási partnerének.

- A megállapodás révén a hallgatók közvetlenül ismerhetik meg a globális gazdasági folyamatokat. Szeretnénk diákjainkat a legátfogóbban felkészíteni ezekre a kihívásokra, kockázatokra. Hisszük, hogy ezek megoldása azonban helyben, nemzeti szinten keresendő. A tanszék megalakulása éppen ezért nagyon fontos állomás a Gazdaságtudományi Kar számára – emelte ki Erdey László.

A Makronóm Intézet 2024 szeptemberében egyebek mellett Meritokratikus gazdaságpolitika címmel szabadon választható kurzust indít a GTK-n.

- A Makronóm Intézet fő feladatának tekinti egy új közgazdász generáció kinevelést. Ezért fontos, hogy a jövő szakembereit bevonjuk intézetünk munkájába. Az együttműködés keretében szakembereink, elemzőink részt vesznek a GTK gyakorlati oktatásában, hallgatókat fogadnak szakmai gyakorlatra, illetve duális képzés keretében. Együttműködünk szakdolgozatok, diplomadolgozatok megírásában, a kutatások és a tudományos publikációk területén, továbbá aktív szerepet vállalunk a kari nyílt napokon – tette hozzá Dobos Balázs, a Makronóm Intézet szakmai igazgatója.

A Makronóm Kihelyezett Tanszék vezetői feladatait György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos látja el, aki a sajtótájékoztatót követően, a Gazdaságtudományi Kar diplomaosztó ünnepségén átvette a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanári kinevezését.

Sajtóközpont - ÉE