Támogatott tehetséggondozás a DE-n

Idén is sikerrel szerepeltek a Nemzeti Tehetség Program pályázatain a Debreceni Egyetem tudományos műhelyei, karai és szakkollégiumai, amelyek összesen csaknem 57 millió forintot nyertek az intézmény hallgatóinak tehetséggondozására.

A Nemzeti Tehetség Program 2008-ban indult azzal a céllal, hogy segítse Magyarországon és a határon túli magyarlakta területeken a tehetséges diákok támogatását.

-  A Debreceni Egyetemen mindig kiemelt fontosságú volt a tehetséggondozás, hiszen ez garanciát jelent az esélyegyenlőség megteremtése mellett a kiemelkedően teljesítők támogatására, a hosszú múltra visszatekintő szakkollégiumok, a demonstrátori rendszer, a Tudományos Diákkörök műhelyeinek működése pedig egyik biztosítéka az oktatói, kutatói vagy akár dolgozói utánpótlás kinevelésére – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Csernoch László tudományos rektorhelyettes.

Több mint két évtizede működik sikerrel a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programja, a DETEP, amely most is a nyertesek között szerepel.

- A pályázati forrás lehetőséget teremt a STEMpont komplex pályaorientációs és tehetséggondozó program megvalósítására, amelyben ezúttal kiemelt terület lesz a női hallgatók, tehetségek támogatása a DETEP keretein belül – tájékoztatott Mándy Zsuzsa, az intézmény tehetségkoordinátora.

A programban részt vevő hallgatók száma folyamatosan növekszik a Debreceni Egyetemen, jelenleg mintegy 700 aktív tagja van a tehetséggondozó programnak, amely az itt tanuló magyar és külföldi diákokat, valamint a sportteljesítményükkel kiemelkedőt nyújtó hallgatókat is támogatni tudja.

A DETEP mellett jelentős összeget nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, valamint tudományos műhelyein való részvétel támogatására az Általános Orvostudományi, a Bölcsészettudományi és a Gazdaságtudományi Kar.

A Természettudományi és Technológiai Kar és az egyetemi óvoda pedig a komplex tehetséggondozó program megvalósításához kapott jelentős összeget.

Emellett az egyetem szinte valamennyi, a klasszikus tudományokra épülő és azt ápoló szakkollégiuma sikerrel szerepelt a pályázaton, így a nagymúltú Bán Imre Kultúratudományi, a Gulyás György, a Hatvani István és a Sántha Kálmán Szakkollégium is támogatáshoz jutott, amelyet saját programok szervezéséhez, valamint a tudományos kapcsolatépítéshez használnak majd fel az elkövetkező évben.

Sajtóközpont - BZs

 

Dokumentumok