Minden eddiginél többen köszöntötték az új tanévet a Debreceni Egyetem tanévnyitó stadionshow-ján, a hetedik yoUDay-en. 23 ezren buliztak együtt az Európában egyedülálló rendezvényen, ahol többek között Dzsúdló, a Valmar, valamint Korda György és Balázs Klári adott koncertet.

A hazai felsőoktatási intézmények közül a Debreceni Egyetem az egyetlen, amely ilyen nagyszabású rendezvénnyel ünnepli az új tanév kezdetét. A stadionshow évről-évre egyre népszerűbb, ennek megfelelően teltház mellett tartották meg az idei yoUDay-t is, melynek mottója – We are stronger together – az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet. 

Kossa György, az intézményt fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitóbeszédében kijelentette: a yoUDay maga a Debreceni Egyetem.

-  Soha nem volt még ennyi ember a yoUDay-en, ami bizonyíték arra, hogy a Debreceni Egyetemen sikeres közösségépítés zajlik. Együtt élhetjük meg az olyan pillanatokat, mint amilyen ez a mostani is, amikor egy közösségként egyszerre dobban meg minden egyetemi polgár szíve – fogalmazott a kuratóriumi elnök.

Szilvássy Zoltán rektor szerint a yoUDay ereje abban rejlik, ami az egyetem mindennapjait is meghatározza.

- Oktatunk, kutatunk, de amire még inkább büszkék lehetünk, elég csak körbenézni, az itt van a stadionban, a yoUDay-en. Ez a Debreceni Egyetem közössége, amelynek hihetetlen ereje van. Amerre csak nézek a stadionban, ott van a Debreceni Egyetem – hangsúlyozta az egyetemi vezető.

Bács Zoltán kancellár különleges eseménynek nevezte a yoUDay-t, a Debreceni Egyetem mindennapjaiban az év egyik legfontosabb mozzanatának. 

-  A yoUDay ezúttal is megmutatta, mennyire kiváló találkozási lehetőség. Mindannyian a Debreceni Egyetemhez tartozunk, fontos, hogy a tanévnyitó stadionshow is ezt hangsúlyozza, és egy helyen, egy időben ismerhessék meg egymást, találkozhassanak az egyetemi polgárok. Ez erősíti a város és az egyetem mindennapjait. Ez a yoUDay üzenete: a közösség erejét és az összetartozás fontosságát képviseli – tette hozzá a Debreceni Egyetem kancellárja, aki maga is szerepet vállalt a programban: az Azért vannak a jó barátok című örökzöld slágert, valamint a Liverpool FC szurkolói himnuszát, a You'll Never Walk Alone-t elénekelve.

A hallgatókat és a résztvevőket a Hallgatói Önkormányzat elnöke is köszöntötte. Csont István beszédében arról szólt, hogy az egyetem hallgatói irigylésre méltó helyzetben vannak, hiszen szerda este is testközelből érezhették, hogy egy olyan intézményben tanulhatnak, ahol ők a legfontosabbak.

-  Azt beszélték, hogy mindenki itt lesz az egyetemről, és beigazolódott a szóbeszéd. Nemcsak Debrecenből, hanem Szolnokról, Nyíregyházáról és Hajdúböszörményből is érkeztek hallgatók a yoUDay-re, ami unikális rendezvény, hiszen nincs párja Európában. Itt együtt ünnepelhet ez a hatalmas befogadó közösség, melynek nagyon jó a tagjának lenni – emelte ki a DEHÖK elnöke.

A Debreceni Egyetem hagyományainak megfelelően a külföldi hallgatók zászlós bevonulásával kezdődött a nagyszabású tanévnyitó; több mint száz zászlót vittek magukkal a hazánk legnagyobb, mintegy 7500 fős nemzetközi diákközösségét alkotó hallgatók.

Az idei yoUDay is igazi sztárparádét hozott: fellépett Dzsúdló, a Valmar, valamint Korda György és Balázs Klári, de játszott az Abrakazabra, illetve a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Könnyűzenei Intézetének hallgatóiból és oktatóiból álló zenekar is. A showműsort követő retró diszkóban Zalatnay Cini, Nagy Feró, valamint Csepregi Éva és Végvári Ádám, azaz a Neoton Família koncertezett. 

A stadionshow egyedülálló technikai megoldásokban is bővelkedett, óriási ledfalakra vetítették a műsor minden pillanatát, látványos fénytechnika tette monumentálissá a produkciókat, újításként pedig egy 2,5 méter átmérőjű ledgömb növelte a vizuális élményt a színpadon. A műsort idén is látványos lézershow zárta.


Sajtóközpont - BZ