Újabb duális hallgatók a TTK-n

Tizenegy elsőéves kezdi tanulmányait szeptemberben duális képzésben a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán. A diákok kedden írták alá hallgatói szerződésüket a cégek képviselőivel.

- A duális képzés mindenki számára „win-win” szituáció, ahol mindenki nyer. A cégek olyan hallgatókat kapnak, akik három és fél évig náluk tanulnak, így tudják, hogy miként kell reagálni egy problémára. A fiatalok pedig bármikor bizalommal fordulhatnak egy nagy céghez, hiszen három és fél év alatt egy bizalmai kapcsolat épül fel, ami mindenkinek csak jó – hangsúlyozta a keddi ünnepélyes szerződésaláíráson mondott köszöntőjében Pintér Ákos általános rektorhelyettes.

Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja beszédében kiemelte: tavaly a kar egyszerre tudta beindítani mindhárom mérnökszakján a duális képzést.

- A TTK mérnökszakjainak specialitása a magas szintű természettudományi beágyazottság. A hallgatóink mélyebb elméleti alapot kapnak, s erre épül a technológiai képzés. Az a célunk, hogy diákjainknak használható tudást, versenyképes diplomát adjunk, amivel a munkaerőpiacon jó állásokat kaphatnak. Ennek alapfeltétele, hogy tudjuk, a munkaadóknak mire van szükségük, mi pedig pedig gyakorlatorientált képzést nyújtunk – jelentette ki Kun Ferenc.

A dékán hozzátette: a duális képzés a gyakorlatorientált mérnökképzés leghatékonyabb formája. Kun Ferenc szerint az, hogy a vállalatok részéről töretlen az érdeklődés – az E.ON és az NI idén is 9 fővel indítja el a duális képzés második évfolyamát –, jól igazolja a képzés sikerességét.

Kun Ferenc beszélt arról is, hogy egy év alatt négy cég csatlakozott a duális képzésekhez, melyeket kiterjesztenek a mesterszakokra is. Folyamatban vannak a szerződéskötések, hogy 2018 februárjában el tudjon indulni a vegyészmérnök szakon is.


A programban résztvevő vállalatok képviselői is elismeréssel szóltak az első évfolyamról, s bár a tavalyi induláskor sok volt a kérdőjel, ma már egyre elkötelezettebbek a duális képzés felé. A keddi rendezvényen 11 hallgató: 5 villamosmérnök az NI-jal, 4 az E.ON-nal, 1 vegyészmérnök a BorsodChemmel, 1 pedig az Ongropackkal írt alá a szerződést.

Az eseményen jelen volt Fülöp Zsolt, a Magyar Tudományos Akadémia stratégiai kapcsolatokért felelős elnöki biztosa, aki arról beszélt, hogy az MTA is nyit a felsőoktatás és az ipar felé: célzott Lendület programot indítanak, amelyben olyan kutatókat támogatnak, akik az iparvállalatokkal szoros együttműködésben végzik kutatásukat.

Sajtóiroda - TPL