A Debreceni Egyetem élő kapcsolatot ápol a történelmi egyházakkal és ezekhez hasonlóan támogatja, erősíti saját közösségét, hozzájárulva ezzel az oktatás, a kutatás és a gyógyítás fejlődéséhez – hangsúlyozta Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye alakulásának harmincadik évfordulója alkalmából rendezett Katolikus Bálon.

Csaknem nyolc éve szolgálja vezetőként a közösséget Palánki Ferenc megyéspüspök, aki a jubileumi alkalomból rendezett bálon foglalta össze a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye elmúlt három évtizedét. Rendkívül fontos eredménynek tartja, hogy Debrecen befogadta és mai napig fontos együttműködő partnernek tekinti az egyházmegye központját. 

Kossa György, a Debreceni Egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a Debreceni Egyetem élő kapcsolatot ápol az egyházi felekezetekkel, ennek erősítése érdekében a közelmúltban együttműködést is kötött a történelmi egyházak helyi vezetőivel az intézmény. Ez a partneri kapcsolat lehetővé teszi a határon túl élő magyar fiatalok támogatását, segítheti őket a továbbtanulásban. 

A kuratóriumi elnök megemlékezett arról, hogy Debrecen már 500 éve az oktatás fellegvára, szellemi és hitbéli központ, emellett példaértékűnek nevezte a különböző felekezetek vezetői és a hívek közötti párbeszédet. Kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem is hasonló módon igyekszik fejlődni, gyarapodni, valamint támogatni az oktatói, a kutatói és a gyógyító munkát. 

- Az egyetemen olyan összetartó közösség működik, mely országosan is egyedülálló. A Debreceni Egyetem számára elsődleges cél, hogy támogasson mindent, ami az intézmény javát szolgálja, legyen szó oktatásról, kutatásról vagy egészségügyi ellátásról, az intézményben dolgozók boldogulásáról. Támogatni kell a közösséget, mivel nem elsősorban az egyéni, hanem az együttes sikerek juttathatják előre az egyetemet. Minderre kiváló példát jelent az egyházmegye elmúlt harminc éve, valamint a debreceni egyházi közösségek összetartó együttműködése – fogalmazott Kossa György.

A bálon a Debreceni Egyetem részéről jelen volt Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese, Harsányi Endre agrárinnovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese, valamint Herman Zsuzsanna, a compliance önálló osztályt vezető igazgató is.

Sajtóközpont – BZ