Újdonságok a térinformatikában

Az aktuális kutatási témáktól a legmodernebb eszközökig a térinformatika legújabb vívmányait ismerhetik meg a szakemberek a kétnapos VIII. Térinformatikai Konferencián és Szakkiállításon a Debreceni Egyetemen.

- Az aszályok kialakulásának vizsgálatától, az árvíz elleni védekezésen és az önvezető járművek helymeghatározásán át a városmodellezésig életünk minden területén jelen van a térinformatika. Ez egy rendkívül komplex tudomány, amely magában foglalja a földrajzot, a geológiát, az informatikát és az matematikát. Éppen összetettsége lévén van szükség az ilyen konferenciákra, ahol a kutatók és a szakemberek megismerhetik a különböző szakterületeik álláspontjait – fogalmazott a május 25-ei megnyitón Pintér Ákos, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja.

Szabó Szilárd, a rendezvényt szervező Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék vezetője elmondta, hogy a két nap alatt 13 – köztük két angol nyelvű – szekcióban több mint 80 előadást hallhatnak a résztvevők, valamint egy tucat poszter és a szakkiállítás standjai várják az érdeklődőket a Díszudvaron, ahol a térinformatika meghatározó állami szereplői mellett a gyártók legmodernebb műszereit és szoftvereit is megismerhetik.

Dobi Csaba, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat jegyzője köszöntőjében az elmélet és a gyakorlat találkozásának fontosságát hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a térinformatika a valós életben felmerülő problémákra nyújt megfelelő technológiai válaszokat. A jegyző példaként megjegyezte: már készül az a térinformatikai alkalmazás, amelyik egységesen tartalmazza a megyei fejlesztési információkat, így a befektetők egy helyen találják majd meg, hogy hol épül ipari park vagy éppen inkubátorház Hajdú-Biharban.

Monszpart Zsolt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal innovációs és általános elnökhelyettese beszédében kiemelte, hogy 2016-ban az innovációs fejlesztések volumenét tekintve Debrecen volt a legsikeresebb hazai város, ebben meghatározó szerepe van az egyetemnek.

Az elnökhelyettes a megnyitót követő, Kormányzati befektetés az innovációba című plenáris előadásában aláhúzta: az innováció célja, olyan ötletek, termékek és szolgáltatások létrehozása, amelyek akár nemzetközi szinten is piacképesek lehetnek. Cseri József, a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. igazgatója a második plenáris előadáson az állami földmérési alaptérképi adatbázis felújításáról beszélt.


A konferencia péntek délig tart, részletes programja ide kattintva érhető el.

Sajtóiroda - TPL