Nemzetközi történészkonferencia a DE-n

„Mercenaries and Crusaders - Zsoldosok és keresztesek (1202–1480)” címmel rendez nemzetközi tanácskozást június 22. és 24. között a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézete az intézmény Főépületének Karácsony Sándor termében.

A szakmai találkozó a Debreceni Egyetem Tématerületi Kiválóság Programjának „Magyarország a középkori Európában” kutatócsoportja, az Histoire et Cultures de l’Antiquité et du Moyen Âge – Université de Lorraine Nancy-Metz (Franciaország) és a Centro de História da Sociedade e da Cultura, Universidade de Coimbra (Portugália) összefogásában valósul meg.

A program során a három plenáris előadás mellett (Valérie Toureille: VII. Károly hadseregreformja, Saul Antonio Gomes: A keresztes eszme Portugáliában a 15. századig, Sylvain Gouguenheim: A Katalán Kompánia) 16 szekcióban összesen 52 kutató prezentálja legfrissebb eredményeit. 22 előadó érkezik hazai egyetemek – köztük az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem – képviseletében, de neves szaktekintélyek vesznek részt a tanácskozáson Kanadától, Görögországon és Cipruson át Albániáig számos országból. A modern technikának köszönhetően lesz olyan előadó is, aki online kapcsolódik az eseményhez.

- Hosszú idő óta nem sikerült Magyarországon ilyen volumenű nemzetközi középkorász konferenciát szervezni, amelynek jelentőségét ezen túlmenően az adja, hogy lehetőséget biztosít arra, hogy a „DE Magyarország a középkori Európában”, illetve „A középkori magyar hadszervezet forrásai Európában (1301–1437)” Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kutatócsoportjainak eredményeit egyaránt megismerhessék a hazai és a nemzetközi medievisztika képviselői – tájékoztatta a hirek.unideb.hu portált Bárány Attila.

A DE Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézet, Középkori, Koraújkori Magyar Történeti és Segédtudományi Tanszék vezetője kiemelte: a választott tematika kapcsolódási pontokat biztosít a legtávolabbi kutatóközpontok között is, és megvetik az országokon átívelő jövőbeni együttműködések alapját.

- A tudásmegosztáson és a kapcsolatépítésen túl egyetemünk oktatói mindig nagy hangsúlyt fektetnek a mentorációra, ennek megfelelően a fiatal kutatók számára is kiváló alkalom nyílik arra, hogy a szakma legrangosabb képviselői előtt mutatkozzanak be, megvitassák a felmerő kérdéseket, és közösen publikáljanak majd a konferencia előadásait tartalmazó kötetben – tette hozzá a professzor.

Az eseményen a Debreceni Egyetem oktatói gárdáját Bárány Attila (I. Richárd hazatérése a Szentföldről) és Györkös Attila (A késő középkori francia–magyar kapcsolatok a keresztes hadjáratok perspektívájából) képviseli majd, a DE doktorandusz hallgatói közül Ónadi Sándor (Jeruzsálemtől Ascalonig. A papság szerepe az első keresztes hadjárat utolsó szakaszában) és Véber Zoltán (Magyarország szerepe az 1453–1456-os keresztes hadjáratok terveiben) prezentál, a végzős tanárszakosok közül pedig Varga Imre Solt (Luxemburgi Zsigmond huszita hadjáratainak első szakasza) tart előadást.

A konferencia honlapja és részletes programja elérhető a https://mercenariesandcrusaders.com/# oldalon.

Sajtóközpont – BZs