Önzetlen segítség az egyetemistáktól

A Debreceni Egyetem önkéntes hallgatói már több mint két hónapja teljesítenek szolgálatot a biharkeresztesi határon. Eddig hatszáz alkalommal segítették a rendőrség munkáját tolmácsolással, megkönnyítve ezzel a határra érkező menekültek idegenrendészeti eljárásainak lefolytatását.

A Debreceni Egyetem az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta segíti a Magyarországra érkező bajbajutottakat. Az intézmény kollégiumi férőhelyeket biztosít, adománygyűjtéseket szervez a menekülőknek, valamint önkéntes hallgatók révén közvetlenül a határ mellett is segítséget nyújt.

A március közepén létrehozott Humanitárius Koordinációs Bizottság felhívására eddig mintegy félszáz egyetemi hallgató látott el önkéntes feladatokat a biharkeresztesi határállomáson.

- A Debreceni Egyetem tovább segíti, támogatja az Ukrajnából érkező bajbajutottakat. Büszkék vagyunk diákjainkra, akik társadalmi felelősségvállalásukkal példát mutatnak társaiknak, mindannyiunknak. Teszik mindezt úgy, hogy többen közülük közvetve, vagy közvetlenül érintettek a háborús konfliktusban – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Pető Károly, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese.

Az ukránul, illetve oroszul beszélő egyetemisták minden nap reggel 7, délután 16, és este 23 órától teljesítettek 8 órás szolgálatot és segítették a menekülőket az idegenrendészeti regisztrációban.

- Az egyetem hallgatói május 31-ig közel 600 alkalommal segítették a rendőrség munkáját tolmácsolással, megkönnyítve ezzel a határra érkező menekültek idegenrendészeti eljárásának lefolytatását. A hallgatókat Biharkeresztesre szállító gépkocsi március óta több mint 35 ezer kilométert tett meg – sorolta az önkéntes program szervezését és koordinálását végző Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ munkatársa, Juhász Béla Szilárd.

Az önkéntes hallgatók számára a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata egyebek mellett ösztöndíjat biztosít.

- Az elmúlt hónapokban több mint 6 millió forinttal támogatta a fiatal segítőket a DEHÖK, továbbá egyszeri rendkívüli szociális ösztöndíj pályázatot hirdetett meg az egyetem 354 ukrán állampolgársággal rendelkező hallgatójának. A támogatásra 257 hallgató pályázott, a kifizetett összeg 20 millió 560 ezer forint volt. Minden pályázó hallgató 80.000.- Ft egyszeri rendkívüli szociális ösztöndíjban részesült – tette hozzá Csont István, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke, aki elmondta azt is, hogy a DEHÖK márciusban egyetemi logóval ellátott pulóvert, májusban egyetemi pólót biztosított az önkénteseknek.

Az intézmény az orosz-ukrán háború kitörése utáni napokban első lépésként összesen mintegy 300 kollégiumi férőhelyet tett szabaddá a hazánkba menekülőknek.

- A DE kollégiumaiban jelenleg összesen 70 menekült, többségében ösztöndíjjal rendelkező diák és oktató tartózkodik. Eddig összesen 288 bajbajutott vette igénybe az általunk felkínált férőhelyet. A legtöbben 1 hónappal ezelőtt voltak itt, a számuk akkor megközelítette a 130 főt. A hozzánk érkező menekültek jelentős része hosszú távon tervez a kollégiumainkban maradni. Alkalmanként Debrecen város önkormányzata, valamint a megyei katasztrófavédelem kérésére is biztosítunk pár éjszakára átmeneti szállást a menekült családoknak – tájékoztatott Csiszár Imre, az Egyetemi Kollégiumi Igazgatóság vezetője.

A DEHÖK a hallgatói önkormányzatok közül az elsők között indított adománygyűjtést az egyetemi polgárok körében. A gyűjtőpontok két-három nap alatt megteltek. A négy debreceni, valamint a szolnoki, a nyíregyházi és a hajdúböszörményi campuson közel 8,5 tonna adomány gyűlt össze eddig a háborús konfliktus elől menekülők számára. A hallgatói önkormányzat továbbra is várja a felajánlásokat a négy debreceni, valamint a szolnoki, a nyíregyházi és a hajdúböszörményi campuson.

Sajtóközpont - ÉE