A legújabb biotechnológiai úton előállított gyógyszereket is megismerhetik azok a gyógyszerész szakos hallgatók, akik szeptembertől a Debreceni Egyetemen tanulnak. A piacképes diplomával akár toxikológusként is el lehet helyezkedni.

Komplex képzési rendszerének és a gyógyszeriparral való példamutató együttműködésének köszönhetőn a hazai gyógyszerészet minden területére felkészült szakembereket képeznek a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán. A gyógyszerész szakon végzett hallgatók már friss diplomásként hazai, sőt nemzetközi szinten is keresettek, és igen széleskörű elhelyezkedési lehetőségekkel rendelkeznek.

- A hallgatók majd hetven százaléka a diploma megszerzését követően gyógyszertárakban kezd el dolgozni, csaknem tíz százalékuk pedig a gyógyszeriparban. Mások kórház-klinikai szakgyógyszerészként, hatósági szakértőként vagy klinikai gyógyszervizsgálati központokban építik karrierjüket. Ugyanakkor ezzel a szaktudással akár nemzetközileg elismert kábítószer-szakértőként vagy toxikulogusként is sikeressé lehet válni, erre van is példa a hazai gyógyszerészetben – tájékoztat az elhelyezkedési esélyekről Vecsernyés Miklós, a kar dékánja.

A Debreceni Egyetem egyik „legfiatalabb", 2003-ban alapított kara rövid idő alatt a régió közkedvelt gyógyszerészképző intézményévé vált, mely speciális versenyelőnyt kínál a hallgatóknak. Magyarországon és Közép-Európában is egyedülállónak mondható a Gyógyszerésztudományi Kar és a TEVA Gyógyszergyár Zrt. kapcsolata: az egyetem és a gyár 2012-ben kihelyezett tanszéket hozott létre.

- Az együttműködés unikálissá teszi a debreceni gyógyszerészek képzését, melynek során a hallgatók egy szemeszteren keresztül bepillantást nyerhetnek az ipari gyógyszerészet mindennapi gyakorlatába. Ismereteket szerezhetnek a gyógyszerek minőségi garanciájáról, megtudhatják, hogy mi a feladata a technológus fejlesztőnek, emellett analitikai eljárásokról és stabilitás vizsgálatokról is tanulhatnak – fogalmaz Vecsernyés Miklós.

A példaértékű együttműködésnek is köszönhető, hogy a debreceni gyógyszerész-oktatás rövid története ellenére a hazai gyógyszerészeten belül, egyes cégeknél már vezető beosztást is betöltenek azok a szakemberek, akik a Debreceni Egyetemen végeztek. A Gyógyszerésztudományi Kar hallgatója volt például a TEVA egyik jelenlegi osztályvezetője és a gyógyszergyárban csaknem harminc egykori gyógyszerész-hallgató dolgozik – ez országos szinten is kiemelkedőnek számít.
A kar céljai közt szerepel, hogy a jövőben – a lehetőségek figyelembe vételével – a kutatás-fejlesztés területére is kibővítse a gyógyszergyárral való kapcsolatot.

A képzési színvonal minőségének további emelés érdekében egy már meglévő franciaországi együttműködés továbbfejlesztését is tervezik. Ennek keretében a gyógyszerészhallgatók a biotechnológia, a gyógyszerészet és a kozmetológia területén is kimagasló eredményeket elérő, a Tours városában lévő Group IMT intézetben szerezhetnének szakmai tapasztalatot.

A Gyógyszerésztudományi Kar gyakorlatközpontú képzését egy saját erőből létrehozott tanlabor is segíti, amely nemcsak oktatási, hanem gyártási engedéllyel is rendelkezik. A 2017/2018-as tanévben számos újdonság várja a diákokat. Az innováció jegyében már a biotechnológiáról és a biológiai gyógyszerek előállítási módszeréről is tanulhatnak. A képzésben szintén újdonságként kiemelt szerepet kap a betegekkel való bánásmód és a farmakovigilancia, vagyis a gyógyszerek mellékhatásainak figyelése, nyomon követése is.

Sajtóiroda – MM