Csúcstechnológiás felszereléssel oktatják a legújabb fogászati trendeket a Debreceni Egyetemen. A Fogorvostudományi Kar versenyképes, nemzetközileg is elismert szaktudást nyújt, így a fogorvos szak az egyetem egyik legnépszerűbb képzése.

Őrzi vezető helyét, így továbbra is az ország legjobb fogorvosképző intézménye a Debreceni Egyetem. A HVG Diploma 2017-es rangsorában élen álló Fogorvostudományi Karon nemzetközileg elismert oktatóktól, korszerű eszközök segítségével tanulhatnak a hallgatók. A képzés nemcsak a hazai, hanem a külföldi diákok körében közkedvelt.

- Az innovatív módszereket és technikákat Közép-Európában egyedülálló infrastrukturális háttérrel és óraszámban oktatjuk. A legmodernebb eljárásokat például különleges orális szkennerrel és 3D nyomtatóval felszerelt digitális oktatóteremben ismerhetik meg a leendő fogorvosok - sorolja az újdonságokat Hegedűs Csaba, a Fogorvostudományi Kar dékánja.

2016-ban egy olyan vadonatúj radiológia rendszer használatát vezették be, mely forradalmi módon könnyíti meg a diagnózis felállítását és a kezelések tervezhetőségét. Az olyan modern röntgendiagnosztikai eszközökkel, mint például a CBCT készülék, alacsony sugárdózissal az egész arckoponyáról vagy részletérő készíthető 3 dimenziós felvétel.

- A debreceni képzés különlegességét az adja, hogy a legújabb, ma még egyedi, de a jövőben általánosnak számító megoldások alkalmazására készítjük fel a hallgatókat. Mire kézhez kapják diplomájukat, gyakorlott szakemberei lesznek azoknak az eszközöknek és technikáknak, amelyekkel mindennapi munkájuk során találkozni fognak – hangsúlyozza a dékán.

A folyamatos fejlesztések következő lépéseként az országban először a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán használhatják majd a hallgatók, azt a virtuális háromdimenziós teret, melyet az Informatikai Karral közösen alakítanak ki. Az egyedülálló újdonság a felhasználók számára lehetővé teszi, hogy a virtuális térben akár otthonról is gyakorlatokat, méréseket végezzenek és műszereket kezeljenek.


A 10 féléves, kifejezetten gyakorlatorientált képzésnek köszönhetően kiváló munkaerőpiaci esélyekkel indulnak azok, akik a Debreceni Egyetemen szerzik meg fogorvos diplomájukat. A hallgatók az utolsó 4 félévben már tevékenyen részt vesznek a betegellátásban. A végzést követően, így kellő rutinnal rendelkeznek ahhoz, hogy alapellátó fogorvosi praxisban rögtön munkába álljanak. Jelenleg több mint 200 szabad hely biztosít karrierépítési lehetőséget, szükség van tehát a jól képzett szakemberekre. Ugyanakkor a friss diplomás fogorvosok szervezett képzéseken bővíthetik tudásukat, illetve tovább szakosodhatnak gyerekfogászat, fogszabályozás, parodontológia, fogpótlás, konzerváló fogászat és dento-alveoláris sebészet szakterületekre.

Hegedűs Csaba a kar kiemelt céljaként fogalmazta meg az angol nyelvű hallgatói létszám növelését és a képzés minőségének további fejlesztését, valamint az innováció jegyében a karok közti együttműködések elmélyítését, különös tekintettel az Általános Orvostudományi és az Informatikai Karra.

Sajtóiroda-MM