A legújabb informatikai technológiákkal, aktualitásokkal ismerkedhetnek meg a Debreceni Egyetem Informatikai Karának hallgatói a 25. Informatikai Szakmai Napokon. A kedden reggel megnyitott rendezvényen minden eddiginél több szakmai előadáson vehetnek részt a látogatók.

Két év után újra személyes jelenlét mellett és online formában is megrendezik a Debreceni Egyetem Informatikai Karának szakmai eseményét. Az érdeklődők 28 standnál tájékozódhatnak az aktualitásokról, ismerkedhetnek a partnervállalatokkal, sőt még próbainterjúkon is részt vehetnek. 

- A Szakmai Napok lényege a stratégiaalkotás, olyan együttműködési rendszert szeretnénk kialakítani a partnervállalatokkal, hogy a hallgatók piacképes tudást kaphassanak, valamint olyan tudományos tevékenység legyen a karon, amely a társadalom javát szolgálhatja. A tehetséggondozásban is számítunk rájuk. A folyamatos fejlődés érdekében az IK teljes épületét online kompatibilássá alakítjuk, ezáltal a hibrid jellegű oktatási formára is lehetőség nyílik. Kihelyezett tanszék létrehozását tervezzük a céges partnerekkel, folyamatosan készülünk a városba újonnan érkező vállalatok igényeinek kielégítésére, a külföldi hallgató növekvő számát figyelembe véve pedig a kétnyelvű oktatásra is nagy gondot fordítunk – közölte az esemény keddi megnyitóján Hajdu András, az Informatikai Kar dékánja.

Pécskay Zoltán, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ gazdaságfejlesztési csoportvezetője kiemelte: a helyi gazdaságfejlesztés és az itt működő cégek segítése mellett azt szeretnék, ha még több informatikai vállalat érkezne a városba, és ebben a Debreceni Egyetem jelenléte garanciát jelenthet. 

- Egyik legfontosabb szempont, hogy a megfelelő infrastruktúra és a munkaerő rendelkezésre álljon. A szolgáltatói szektor részéről egyre nagyobb az igény a munkaerő bővítésére, amihez az oktatásnak is illeszkednie kell. Ezen a téren Debrecen nagyon versenyképes. A cégek a személyes tapasztalatszerzés alapján hosszú távú együttműködéseket terveznek az egyetemmel, ami akár az oktatási program fejlesztésére is hatással lehet – hangsúlyozta a csoportvezető.

Kujbus Norbert, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület debreceni csoportjának elnöke az IT-cégek képviseletében elmondta, hogy egy olyan IT-közösség kiépítését tervezik, amely révén hatékonyabban szolgálhatják ki a piaci és a hallgatói elvárásokat.

- Az a cél, hogy a vállalati visszajelzések alapján formáljuk a tananyagot, és szakmai műhelyeket alakítsunk ki. Informatikai kis- és nagyvállalatok alkotta szövetséget hoztunk létre azért, hogy hidat alkossunk az egyetemisták és a cégek között. Ezáltal előkerülhetnek a hallgatói problémák, valamint a piaci igények megismerésére szakmai programokat szervezünk – tette hozzá.

A 25. Informatikai Szakmai Napokon április 19. és 20. között három szekcióban a kar 32, köztük 11 kiemelt partnere várja a látogatókat, valamint az idén ötven éves programozó képzést is megünneplik. Az esemény folytatásaként április 21-én és 22-én ingyenes vizsgafelkészítő tanfolyamokat tart a kar, ezzel az érdeklődő hallgatók a Microsoft felhőalapú mesterséges intelligencia és Azure nemzetközi ipari tanúsítványainak megszerzéséhez kaphatnak angol és magyar nyelvű segítséget. 

Sajtóiroda – BZ