Színház az egész… BTK

Kulturális és képzési kapcsolataik bővítéséről állapodott meg a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a Csokonai Színház. Az együttműködési szerződést Keményfi Róbert dékán és Gemza Péter igazgató csütörtökön írta alá.

A megállapodásnak köszönhetően a jövőben beindulhat a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Karán (BTK) a drámapedagógus képzés, amelyet a közelmúltban alakult Művészeti Központ keretében működtetne a kar.

- A meglévő képzési kínálat bővítését tervezzük a drámapedagógiai szak indításával, amelyet a későbbiekben a táncművészet terén is szeretnénk gyarapítani. Emellett komoly hiányt pótolva, – jelenleg még önálló tanszék hiányában – ugyancsak a Művészeti Központ keretében működtetve szeretnénk a művészettörténet tárgyat is kínálni hallgatóinknak – mondta el Keményfi Róbert. A BTK dékánja kiemelte: a most megkötött együttműködés mindezek mellett szakmai gyakorlati lehetőséget is biztosít a hallgatóknak.

A megállapodás fontos területe a Csokonai Színház előadásainak angol nyelvű feliratozása, amely egyaránt lehetőséget teremt a DE fordító- és tolmácsképzésében, valamint az idegen nyelvet oktató tanszékek oktatói, hallgatói számára, hogy bekapcsolódjanak a közös munkába.

- A városban tanuló több ezer külföldi diák és a régióban működő külföldi érdekeltségű cégek révén Debrecen szinte nemzetközi várossá fejlődött az elmúlt évek során, ez pedig magával hozta azt az igényt, hogy megfelelő színvonalon feliratozzuk angol nyelven előadásainkat – hangsúlyozta Gemza Péter.

Az igazgató hozzátette: mindez akár új irodalmi műfajt is teremthet, mivel az angol nyelvű adaptációk is hozzájárulhatnak a színházművészet népszerűsítéséhez.

A tervek szerint az együttműködés további területekkel bővülhet a jövőben, hiszen a Csokonai Színház és az egyetem Bölcsészettudományi Kara tervezi az angol nyelvű színházi repertoár bővítését, valamint közös, a dráma és a táncművészetet is felölelő kulturális jellegű fesztiválok szervezését.

Sajtóiroda - BZs