A népmese ereje

Hátáron túli gyerekeknek és pedagógusaiknak szervezett népmesetábor és továbbképzést a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi kara.

Dráma és szituációs játékok, illusztráció-készítés valamint népmesék minden mennyiségben – szórakozva fejleszthették szókincsüket, kreativitásukat és képzelőerejüket azok a partiumi gyerekek, akik részt vettek a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karának egyhetes táborában. A hajdúböszörményi kar oktatói másfél évtizede folytatnak kutatásokat a határon túli magyar közösségekben, ahol óvodapedagógusok bevonásával segítik a gyerekek nyelvi és módszertani képzését.


- Kutatásaink azt bizonyítják, hogy ezekben a közösségekben óriási összekötő ereje van a népmeséknek. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy megszervezzük ezt a kétszer egyhetes mesetábort, melyen turnusonként 25 gyerek és 20 pedagógus vesz részt. A kicsiknek az egyetem óvodapedagógusai tartanak foglalkozásokat, a felnőtteknek pedig a kar oktatói adják át a legújabb elméleti és módszertani ismereteket, amiket a délutáni foglalkozásokon azonnal ki is próbálhatnak a saját csoportjukban - hangsúlyozta Bálint Péter dékán, a tábort ismertető hétfői sajtótájékoztatón.


Az augusztus 21-től szeptember 5-ig tartó rendezvény a Minden este népmese című program keretében valósult meg, amely az élőszavas mesélés hagyományának megőrzését és népszerűsítését szolgálja.

- Itt, a népmese fővárosában, talán nem is kell mondani, milyen fontos szerepe van a gyerekek életében a meséknek. Ezért indította el a minisztérium azt a cselekvési programot, melynek keretében idény nyáron csaknem 25 millió forint értékben valósultak meg rendezvények. Köztük ez a tábor, amely szimbolikus is, hiszen azt mutatja, hogy a népmesei kinccsel való foglalkozásnem áll meg az ország határainál, hanem egy nemzetben gondolkodik – emelte ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.


A hajdúböszörményi tábort a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával szervezte meg a Debreceni Egyetem a Hagyományok Házával közösen. A rendezvény megvalósítását a kar önkéntes hallgatóin túl a helyi önkormányzat is segítette.


- Hajdúböszörmény városa megalakulása óta szorosan együttműködik a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karral, kölcsönösen segítve egymás munkáját. Ezúttal a tábor helyszínét tudtuk biztosítani a Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpontban – tájékoztatott Kiss Attila polgármester.

A rendezvényhez kapcsolódóan vasárnap mesefesztivált szerveztek a városban, melyet a nagy sikerre való tekintettel szeptember 29-én, Benedek Elek születésnapján megismételnek.

 
Sajtóiroda-TB