– A Debreceni Egyetem kiemelt figyelmet fordít a külföldi hallgatóira, hiszen 122 ország több mint hétezer külföldi diákja tanul nálunk, az intézmény mindennapi életének része. A kulináris hagyományok egy nemzet kultúrájának szerves részét képezik. Nincs ez másként Magyarországon sem, ahol történelmünk és életünk kiemelt része a gasztronómia – fogalmazott megnyitó beszédében Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes.
A DE-en a legtöbb külföldi hallgató – több mint kétezer – az Általános Orvostudományi Karon tanul. A diákokat a kar dékánja, Mátyus László köszöntötte.
- Nagyon boldog vagyok azért, hogy újra meg tudjuk tartani ezt a rendezvényt, és fantasztikusnak tartom, hogy ilyen sok csapat csatlakozott a kezdeményezéshez – mondta Mátyus László dékán.
A DE külföldi hallgatói közössége 2005-ben szervezte meg az első Food Day-t, amely az eltelt évek során a szabadtéri főzésből egy fesztiválszerű, nagy tömegeket megmozgató rendezvénnyé nőtte ki magát. A gasztroeseményen a sokszínűség közelebb hozza egymáshoz a hallgatókat, és segít ápolni a hallgatói közösséget.
- Két év szünet után tért vissza a Food Day. A járványhelyzet miatt körülbelül három évfolyamnyi olyan hallgatónk van, akik nem ismerik ezt a hagyományunkat. Most a fő célunk az volt, hogy újra megismertessük ezzel az eseménnyel a hallgatókat – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Jenei Attila, a Debreceni Egyetem Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója.
A Food Day egyben jótékonysági összefogás is volt: a kóstolójegyekből befolyt összeg egy részét a szervezők évek óta a Debreceni Egyetem Gyermekklinikája Leukémiás Gyermekekért Alapítványának, beteg gyerekek gyógyítására ajánlják fel.
- Idén két különleges kórterem kialakításához szeretnénk hozzájárulni. A kezelőhelyiségeket a DE Klinikai Központ Gyermekhematológiai Onkológiai Osztályán myeloablatív kezelésben részesülő gyermekek számára alakítanák ki – tette hozzá Sayed-Ahmad Mohamed, a DEHÖK külföldi hallgatókért felelős elnöki megbízottja.
Az idei Food Day-en az angolai, azerbajdzsáni, kambodzsai, kínai, kolumbiai, ghánai, iraki, izraeli, malajziai, mexikói, pakisztáni, palesztin és vietnámi ízek mellett a filippínó konyha kulináris titkaiba is bepillantást nyerhettek az érdeklődők.
Sajtóközpont- ÉE