Nagyváradi gyógyszerészhallgatók a DE-n

Egyebek mellett nanorészecskék formulálásával, illetve biokozmetikumok készítésével is foglalkoztak a Nagyváradi Egyetem gyógyszerészhallgatói a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán tett ötnapos látogatásukon. A két intézmény között egyre szorosabb az együttműködés.

A Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Karának 16 hallgatója a második Erasmus+ Blended Intensive Program (BIP) keretében vendégeskedett a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán (DE GYTK). A partiumi diákok korábban online formában gyógyszertechnológiával kapcsolatos, debreceni szakemberek által is tartott tudományos előadásokon bővítették ismereteiket, ezt követően érkeztek a Nagyváradi Egyetem két oktatója, Jurca Tünde és Pallag Annamária vezetésével a cívisvárosba.

A DE GYTK Gyógyszertechnológiai Tanszék munkatársai, Pető Ágota, Kósa Dóra és Józsa Liza szervezésében öt napon át interaktív szakmai foglalkozásokon vehettek részt a nagyváradi hallgatók, betekintést nyertek például különböző innovatív nanorészecskék formulálási (kapszulává, tablettává alakítási) technológiájába, valamint biokozmetikumokat készítettek, melyeket haza is vihettek a program végeztével.

- A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának rendkívül fontos a nemzetközi kapcsolatok létesítése és fenntartása. A Nagyváradi Egyetem és a Debreceni Egyetem Gyógyszertechnológiai Tanszéke között már több mint tíz éve tart a tudományos együttműködés, melyet Bácskay Ildikó tanszékvezető asszonynak köszönhetünk – fogalmazott a program főszervezője, Fehér Pálma, a DE GYTK adjunktusa.

A DE GYTK Gyógyszertechnológiai Tanszék munkatársai szeretnék, ha a nagyváradi hallgatók debreceni látogatása rendszeressé válna. Tervezik továbbá, hogy jövőre a Debreceni Egyetem gyógyszerészhallgatói is ellátogatnak a Nagyváradi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karára a BIP-program keretében.


Sajtóközpont - OCs