Oktatási, kutatási és innovációs együttműködési lehetőségekről egyeztetett Szilvássy Zoltán rektor és az Egyesült Arab Emírségek magyarországi nagykövete, Saud Alshamsi a Debreceni Egyetemen. A szerdai látogatáson szó volt egyebek mellett az intézményt körülvevő vállalati ökoszisztémáról, illetve az Arab Emírségek gazdaságfejlesztési törekvéseiről is.

A Debreceni Egyetem Főépülete előtt fogadta Szilvássy Zoltán rektor és Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgató az Egyesült Arab Emírségek magyarországi nagykövetségének delegációját, Saud Alshamsi nagykövetet és munkatársait, Elgozali Illés Alit és Diána Jamaliát, akik kétnapos bemutatkozó látogatásra érkeztek Debrecenbe. Az intézményvezető az épület ismertetését követően a Rektori Tanácsteremben egyeztetett a delegációval a lehetséges együttműködési területekről.

Szilvássy Zoltán rektor tájékoztatást adott az egyetem oktatási, kutatási és innovációs portfóliójáról, kiemelve az intézmény által koordinált ágazati klasztereket, valamint az egyes területeken működő kabineteket.

Saud Alshamsi nagykövet elismeréssel beszélt a Debreceni Egyetem oktatási, kutatási és innovációs tevékenységéről, kiemelve az intézményben tanuló nagy létszámú nemzetközi hallgatói közösséget, valamint a számos területet lefedő iparvállalati kapcsolatrendszert.

A nagykövet az együttműködési területekről szólva kifejtette, hogy ipari és pénzügyi partnerekkel közösen tervezik egy nemzetközi kutatási munkacsoport létrehozását, amelyben iparági szereplők mellett kutatók és hallgatók bevonásával olyan valós problémákra keresnek megoldást, amelyekkel a kormányok és a vállalkozások szembesülnek napjainkban mind Magyarországon, mind az Egyesült Arab Emírségekben.  Saud Alshamsi örömmel fogadta az intézmény felkérését, hogy az emírségekbeli, az egyetemmel már kapcsolatban álló gazdasági szereplők az ágazati klaszterek munkájába is bekapcsolódjanak.


A találkozó végén a közös munka folytatásáról, a konkrét együttműködések kidolgozásáról állapodtak meg a felek.

Sajtóközpont - TPL