A következő tanévre készülnek

Új oktatási szemléltető eszközökkel és 500 tölgy facsemetével gazdagodott a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma. A taneszközök a mezőgazdasági géptan megértésében segítik majd a diákokat. Az intézmény a következő tanévben bővíti oktatási kínálatát is.

Több száz, a mezőgazdasági gépek működését bemutató szemléltető eszköz került a DE Balásházi János Gyakorló Középiskola és Kollégium birtokába. Az oktatási taneszközök egy gyűjtemény részei, amelyet Mezőtúron és Kecskeméten az üzemmérnöki, majd Szolnokon a gépész képzésben használtak. A jászsági intézmény egyetemi integrációja, és az oktatási rendszer átalakítása után a DE Szolnok Campus új tulajdonost keresett a szakmai anyagnak. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar közreműködésével került a teljes gyűjtemény a pallagi szakgimnáziumba.

- A mezőgazdasági gépek alapos ismerete elengedhetetlen az agrár szakképzésben. A most megszerzett szakmai anyagot átválogattuk. A XXI. század technológiája mellett, számunkra nagyon hasznos elemeket tartalmaz a gyűjtemény. A taneszközök között vannak dízel motor metszetek, főtengelyek, csapágyak továbbá alkatrészeire bontott légfék és sebváltó, valamint egy komplett traktormotor makett is – mondta el a hirek.unideb. hu kérdésére Filep Miklós, a DE Balásházy János Gyakorló Középiskola és Kollégium igazgatója.

A következő tanévben a mezőgazdasági technikumi képzés mellett gépész technikusi oktatás indul a pallagi szakintézményben. A most megszerzett, közel tíz millió forint értékű taneszközöket a géptan ismeretek oktatásában használják majd.

- Az oktatási terület fejlesztése és így az iskola képzési palettájának bővítése elsődleges céljaink között szerepel. Az agrárszektor korlátlan mennyiségben veszi fel a szakképzet munkaerőt. A gépész technikusi képzéssel egy hiányszakma elsajátításának lehetőségét biztosítjuk. Célunk legalább egy osztály elindítása szeptemberben – jelentette ki az igazgató.

A Balásházy János Gyakorló Középiskola és Kollégium kertjeiben a tanmenetnek megfelelően most is zajlanak a mezőgazdasági munkák, diákok nélkül. A közel másfél hektáros területen, a fóliasátrakban, üvegházakban kertészek dolgoznak. Az ő segítségükkel kezdték meg 500 tölgy facsemete elültetését is.

-  Az iskola szellemiségének szerves része a szemléletformálás és a közösségépítés. Ezzel a projekttel az Agrárminisztérium fatelepítési programjához csatlakozunk. A most 2 éves, 120- 150 cm magas fák még földlabda nélkül, könnyen telepíthetők. Azt terveztük, hogy minden diákunk ültet egy fát. A járványügyi- veszélyhelyzet miatt azonban ez a munka a tanárokra és a kertészekre maradt. Így azonban sokkal több időt vesz igénybe, de valamennyi tanítványunk fája földbe kerül - tájékoztatott Filep Miklós.  

Sajtóiroda - ÉE